Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора и институции се обединиха в спасяването на два млади щъркела

2
Снимка: Димитър Попов

Дойде ли краят на месец август, прелетните птици тръгват на юг, въпреки все още топлото време. Пътят е дълъг и много опасен, но е жизнено важен за оцеляването на птичите видове, които зимуват в топлите страни. Това е един малко тъжен за нас хората период в годината, защото се разделяме с щъркелите, лястовичките и другите прелетни птици, с които сме свикнали да съжителстваме през летните месеци, затова ги наричаме и нашите “крилати съседи”.

Близо 240 хиляди птици прелитат всяка година над нашето Черноморие, откъдето минава един от важните миграционни пътища в Европа. Щъркелите например, трябва да изминат няколко хиляди километра до своите “зимни квартири”. Птиците от източната част на Европа минават през Босфора, след това през Суецкия канал се прехвърлят в Африка и от там стигат до най-южната точка Южноафриканската република. Част от щъркелите обаче, се отправят и на юг към Азия. Това е много труден и опасен процес, защото птиците минават през много перипетии – променящите се климатични условия, разширяващите се пустини, електропроводи, ветрогенератори. Това са част от предизвикателствата, които срещат по пътя си прелетните птици. Затова успяват само най-силните и младите птици.

„Започна миграцията на прелетните птици и в Гоцеделчевско. Това се случи още от средата на месец август, когато първите ята се отправиха към юг. Около двайсетина щъркела от Гоце Делчев и съседните общини вече отлетяха. Може би част от тях ще спрат в Гърция или в България, защото младите щъркели са все още неопитни и слаби. Знаем, че тази пролет закъсня, закъсня и пристигането на предвестниците на пролетта, така че се стигна до строежи на гнезда в средата на месец май, което е твърде късно за тях. Заради това, част от младите щъркели не са пораснали достатъчно и все още нямат добре развита мускулатура на крилете и нямат сили да тръгнат на такъв дълъг прелет“, коментира за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП – Гоце Делчев.

Той сподели и за един нов случай на два млади щъркела в сатовчанското село Кочан. Сигналът е подаден от местните хора в събота, когато едно от малките щъркелчета пада от гнездото, но без сериозни наранявания.

„В неделя е подаден сигнал в РИОСВ – Смолян, служителите са се отзовали, но са преценили, че щъркелът ще полети сам и са го оставили в двора на един човек. Този щъркел все още не бе излетял, освен това, от гнездото пада и второто малко, отново без травми. И двата щъркела са прибрани в кметството на село Кочан. Според кмета, те са във видимо добро състояние, но са оклюмали, което означава, че може би имат някакъв проблем“, обясни Димитър Попов. Той подава втори сигнал до РИОСВ – Смолян, откъдето се отзовават и още във вторник изпращат двама служители, които взимат и транспортират малките щъркели до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчена с Димитър Попов:

 Радио Благоевград също потърси съдействието на РИОСВ – Смолян за спасяването на малките щъркелчета. Свързахме се с Кирил Граховски, директор на Дирекция „Контрол и превантивна дейност“ в РИОСВ-Смолян, който ни увери още във вторник сутринта, че двама служители вече пътуват към село Кочан и ще се погрижат за малките щъркелчета.

„Ще вземем мерки, така че няма да ги оставим щъркелчета. Имаме сигнали и за други пострадали птици, но най-много са сигналите за хора, пострадали от нападение на мечки. Лястовички последно взехме и ги адаптирахме тук в района. Така че, правим каквото можем за животинките да се развиват, да растат, и да са си в средата“, коментира за Радио Благоевград Кирил Граховски.

Благодарности към всички помогнали в спасяването на двата млади щъркела.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Кирил Графовски:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Празник на буквите с Дивата азбука

Любознателните малчугани от 1 г клас на 8 СУ „Арсени Костенцев“ вече имат богати познания за буквите, но и за дивата природата.  Още в началото на учебната година първокласниците обещават на своя начален учител Гергана Баркова, че искат и ще бъдат природни изследователи. В студиото на Радио Благоевград Коци, Ники, Лени и Ангел разказаха какво са..

публикувано на 23.05.24 в 16:45

100 години читалищна дейност в село Огняново

С поредица от събития жителите и гостите на гърменското село Огняново ще отбележат 100 години от създаването на Народно читалище „Асен Златаров-1924“. Началото на честванията ще бъде даден през месец юли с „Първи фестивал на самодейните състави“. „С кмета на селото Иван Ижбехов решихме да организираме този двудневен фолклорен фестивал, който ще..

публикувано на 23.05.24 в 14:44

НМД търси защитниците на децата в следващото Народно събрание и в Европарламента

Национална мрежа за децата отново стартира кампания “Гласувам за децата!”, с която търси следващите политици, готови да се присъединят към неформалното обединение “Парламентарната група за децата“. Кандидатите за народни представители за 50-то Народно събрание и тези за Европейския парламент вече могат да се запознаят с Декларациите от сайта на НМД...

публикувано на 23.05.24 в 12:44

Езиковата дигитална платформа БЕРОН помага да знаем и пазим родния български език

В Интернет вече е  БЕРОН - езиковата платформа, информационен ресурс за задължителните книжовни норми за правопис, правоговор и граматика на българския книжовен език. „ БЕРОН е дигитализиран вариант на официалния правописен речник, но включва много повече информация в четири направления – правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране...

публикувано на 23.05.24 в 11:24

Темата за донорството е важна и трябва да присъства в дневния ред на обществото

Темата за донорството е изключително важна и тя трябва да присъства в дневния ред на обществото. Това е и една от нашите цели – да даваме гласност чрез спортни събития, информационни кампании и срещи очи в очи. По този начин ще привлечем вниманието на хората към темата. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Иванка Динева, изпълнителен директор на..

публикувано на 22.05.24 в 11:24

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21