🎂 2 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Сюжети от деня" на 21 септември 2023г. с Ваня Бахчиванова

Ще стартираме предаването с един огромен успех и повод за гордост: Снимка на кукери от Благоевград е сред финалистите в класация на световноизвестното списание "Тhe Independent Photographer".  Фотографът и директор на списанието "National Geographic България" – Иво Данчев, ще ни разкаже повече за постижението.

На 21 септември отбелязваме Световния ден на болестта Алцхаймер. Какво знаем и какво не знаем за нея? Коментираме с Ирина Илиева, изпълнителен секретар на Гражданско сдружение „Алцхаймер - България“.

Въвеждането на електронни извинителни бележки в училищата предизвика притеснения сред родителите. На най-често задаваните от тях въпроси по темата, отговаря д-р Дафина Тачова, специалист по детски болести в Благоевград.

Плашеща статистика:  Над 60% от българчетата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло и затлъстяване. За спорта и храненето при децата, разговаряме с Благой Калпачки, преподавател във Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ при ЮЗУ "Неофит Рилиски" в Благоевград.

Ще обърнем поглед и към още една тревожна статистика: Повече от половината българи не са прочели нито една книга през изминалата година. Темата ще коментираме с младия автор Димитър Драганов, който напук на данните, издаде третата си стихосбирка.

С посветена книга може да се похвали и село Голешово, чиято история бе съхранена между твърди корици от Тодор Балтаджиев. Той ще ни разкаже повече за образованието, духовността и свободата в селото.