Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимка на кукери от Благоевград в Топ 10 на международно списание за фотография

Снимка: Иво Данчев

Международното списание "Тhe Independent Photographer", с жури от един от световноизвестните фотографи - Стив Маккъри, публикува снимка на кукерска група от Благоевград в Топ 10 на категорията си за пътешествия. Българските пазители на традицията, заснети от фотографа Иво Данчев над местността Картала, са редом до снимки от световни дестинации.

"Много хубава новина, която много ме зарадва. Искам да благодаря специално на Димитър Чакъров, на момчетата от групата на "Трети квартал" на Благоевград и на техния водач чичо Ильо. Един зимен ден се организирахме и се качихме високо в планината над Картала и там останахме да снимаме. Това беше фотосесията, в която аз направих този кадър. Момчетата много се умориха от снимките и се шегуваха, че повече никога няма да се снимат, защото се оказа, че да ми позират е доста по-уморително, отколкото да скачат със звънците по фестивалите, но в крайна сметка всички много харесаха снимките", коментира в ефира на Радио Благоевград фотографът на National Geographic България Иво Данчев. 

"По-специалното в този конкурс е журито му, всъщност то е от един световноизвестен фотограф, бих казъл живата легенда в съвременната фотография - Стив Маккъри. Той е един от ветераните фотографи на National Geographic и член на най-престижната фотографска агенция в света - Магнум, в която членуват по-малко от 100 фотографи. За мен това беше най-голямата награда, че именно той е избрал този кадър", коментира Иво Данчев. 

Снимката е част от "Пазителите" - дългогодишен проект, по който Данчев работи. В него той събира портрети на различни кукерски групи от цялата страна, като планира издаването на книга, която до този момент не е правена никога, и която ще съхрани цялата богата история на кукерството в България. 

"Преди 2 или 3 години станаха вече, излезе материал в списание "National Geographic", който се казваше "Земята на кукерите между два свята" и за щастие този материал също "видя свят". Той беше публикуван в 17 държави по целия свят и достигна първия материал на National Geographic, който е най-популярният локален материал на списанието и всъщност ако още една държава го публикува, ще стане най-публикуваният локален материал на списанието. Това беше много голям успех за мен, за българското издателство на списанието", разказа Данчев, като допълни, че обложката на този материал всъщност е снимка на кукери от Разлог.

Кои са съвременните пазители на миналото и какво е кукерството за фотографа Иво Данчев чуйте в разговора му с Ваня Бахчиванова. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ с наградата „Св.Иван Рилски“

Наградата „Свети Иван Рилски“ се връчва ежегодно от Министерството на науката и образованието  на директори на училища  за високи постижения и принос в развитието на образователното дело.По традиция церемонията по награждаване е в Рилския манастир  в Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий  – 11 май.  През тази година голямата награда..

публикувано на 15.05.24 в 09:36

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48