🎉 9 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Ива Христова:

Не очакваме тежка клинична картина при новия подвариант на „Омикрон“ – „Пирола“

„Увеличават се болните с COVID-19, а през последната седмица се наблюдава ръст от 50% на седмична база. Тази тенденция ще се запази и през следващите седмици и месеци ще има доста по-голям брой заболели“ – каза в интервю за БНР-Радио Благоевград проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите и данните от секвенирането показват, че боледуващите в момента изцяло са с „Омикрон“ и основно са подвариантите ХВВ. Новите ваксини, които в момента навлизат са базирани именно на ХВВ.


  „Вирусът е много изменчив, появяват  се много мутации. Подвариантът на „Омикрон“ „Пирола“ има над 35 мутации, половината от които са съвсем нови, т.е. не са комбинации от известни мутации, които познаваме. Хубавото е, че е „Омикрон“ – да, заболели ще има, но не очакваме по-тежка клинична картина. Но е още  много рано да говорим за характерна клинична картина, защото е със сравнително ограничено разпространение. На практика„Пирола“ алармира с потенциала, който носи за предизвикване на нова голяма вълна. Но не за по-тежка клинична картина, нямаме такива данни. Категорично той е „Омикрон“, от подварианта ВА 2, който ние познаваме и това е успокояващо“  - каза проф. Христова. Тя прогнозира, че ще се разминат CОVID-19 и грипа в техните пикове. „Очаква се  COVID-19  да се разгърне до м. ноември, а когато започнат да намаляват случаите на COVID-19, ще започне разгръщането на грипната вълна, която обичайно е с пик януари и февруари“.  Подвариантът „Пирола“ е близък до ХВВ варианта и има пълно покритие от ваксините, които сега навлизат. Ваксиниралите се миналата година при желание могат да се ваксинират сега, ако искат да избегнат разболяване. Особено препоръчителни са за рисковите групи – хора с хронични заболявания, онкологични, медицински работници. „Новата адаптирана ваксина на „Пфайзер“ ще се поставя еднократно, за щастие действа на „Пирола“ и на тези подварианти, които в момента са доминиращи у нас. Защото те са подварианти на ХВВ, което се съдържа във ваксината“.


4 щама грип ще ни атакуват тази зима по думите на проф. Ива Христова – 2 щама на грип А – Н1N1  и Н3N2, както и два щама на грип В. Двата щама грип А ще бъдат доминиращи. Расте интересът към противогрипните ваксини, за поредна година те ще бъдат безплатни за лицата над 65 години. Месеците октомври и ноември са най-подходящи за поставяне на противогрипна ваксина.

 „Няма проблем да се направят едновременно и двете ваксини – срещу COVID-19 и противогрипни. Има много страни, в които се препоръчват двете едновременно, в други с отстояние 1 седмица. Няма никакъв проблем за имунната система да си изработи защита срещу конкретните антигени. Горещо препоръчвам носенето на маски. Нищо друго ако не  сме направили за нашата защита, да направим поне това. Това е спасило повече човешки животи, отколкото всички други мерки, взети заедно. Особено, когато сме на закрито с повече хора“ -  категорична беше проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.Галерия

Вижте още

MINNA и паралелните светове на любовта в "Остани до мен"

"Остани до мен" – така се казва новата песен ма MINNA в колаборация с братята. Това е втори общ музикален проект за този тандем. "Любовта е химия, но никой все още не е открил точната ѝ формула. Много бяха приятните моменти и прекрасни емоциите по време на работния процес", казва с усмивка MINNA, която пише текста към баладичната песен.  Музиката и..

обновено на 03.12.23 в 16:02

Божидара Симеонова провокира с плетеница от стилове в "Сапсение"

Песента „Спасение” е новият авторски проект на младата Божидара Симеонова – певица и композитор. Освен изпълнител, тя е автор на музиката и аранжимента на песента, а текстът е дело на нейната майка – писателката Лина Борджиева.  „Спасение” музикално представлява една провокираща въображението и естетическия вкус плетеница от стилове (поп, рок и..

публикувано на 03.12.23 в 15:17

Стани магьосник и подари книга на дете!

Над 2000 деца очакват своята книжка в кампанията "Направи магия! Подари книга на дете." на Национална мрежа за децата. Първи книжки вече пътуват към малките си читатели, след като гости на откриващото събитие избраха от сайта и закупиха на място над 50 от пожеланите от деца конкретни заглавия. Всяко шесто дете в България няма..

обновено на 03.12.23 в 15:08

Биляна Савова и болестта като урок и път за осъзнато живеене

Тя е Биляна Савова, позната на всички, които се интересуват от себепознание и духовно развитие, нещо което винаги я е вълнувало, но го разбира след като получава диагноза „множествена склероза” през 2008 г., която променя напълно живота ѝ и то към по-добро.  Родена е през 1967 година в Търговище, но отдавна живее в София. Като дете има буен и..

обновено на 03.12.23 в 15:00
Иванка Зашева

Иванка Зашева: Радио Благоевград за мен е дом, семейство, живот

40 години от професионалния път на Иванка Зашева я свързват с историята на Радио Благоевград. Журналистката започва работа в медията през 1978 година. Тогава Радиото на Югозапада е само на 5 години. В началото Иванка е част от новинарския екип, където навлиза в професията. По-късно намира мястото си в редакция „Литература, изкуство и култура“,..

публикувано на 03.12.23 в 10:26

Цветелина Пенкова: Първото общоевропейско законодателство за старт-ъпи ще бъде факт

„Предложението ми за първото по рода си европейско законодателство за старт-ъп и скейл-ъп беше прието в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика с огромно мнозинство. Това е постижение както за България, така и за целия ЕС. С това още веднъж дадох ясен знак, че европейските институции ще предприемат конкретни действия за подпомагането на..

публикувано на 01.12.23 в 12:04

На Мечкинден WWF разказва за Спасителния мечешки отряд

Отрядът отбелязва своя трети рожден ден в събота с благотворително парти с кауза Преди точно три години, WWF се захвана с ново предизвикателство. На Мечкинден през 2020 г., екип от биолози и зоолози от природозащитната организация, сформираха Спасителен мечешки отряд. Неговата цел е да реагира при сигнали за проблемни мечки и да работи за..

публикувано на 30.11.23 в 14:06