🎂 Честит рожден ден, Радио Благоевград!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани.

Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност „Археология“ на Великотърновски университет.

Специалистите считат, че селището съществува отпреди 9000 години, възникнало е 6-7 хиляди години пр.н.е. To е уникално и запазено в автентичен вид. 

„Разкрихме една опожарена къща с вътрешен инвентар. Той се състои от съдове зърнохранилища, един от тях е изцяло запазен с четириъгълна форма. В периферията на селището разкрихме система от ровове и вал“, обясни за Радио Благоевград новите находки ръководителят на експедицията Малгожата Гребска-Кулова.

Откритията са вече част от фонда на Регионален исторически музей Благоевград. Следващата година в Деня на археолога те ще бъдат показани на благоевградската общественост. Има идея и да бъде направен Музей на открито.

На 21 октомври на Фестивала на кестена в Брежани ще бъдат показани първите резултати от проучванията. 

  

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Образователната игра „Енергизирай това!“ е подходяща за всички възрасти

Екип от екологичното сдружение „За Земята“ създаде образователна игра, посветена на климатичните промени и  с амбицията темата за климата и енергетиката да бъде разказвана атрактивно и разбираемо.   Така се появи „Енергизирай това!“, като върху 4-метровото платно на играта участниците имат възможност да влизат в ролята на политици, директори..

публикувано на 11.12.23 в 10:53

Милена Статева: Проблемите с климата и жените имат съвсем реални измерения

Милена Статева е доктор по социол огия, социален психолог и процесен консултант. Тя е част от авторския екип на платформата “Климатека“, която и тази година организира лабораторията “Наука и журналистика за климата”. Темата за климатичните промени и насилието над жени е нова и не добре изследвана. „ Климатичните промени и насилието над..

публикувано на 11.12.23 в 10:42

Елисавета Каменичка: Оставих сърцето си в Радио Благоевград

„За Радио Благоевград първо бих казала, че това е обич. Оставих сърцето си в Радио Благоевград. Това е невероятен шанс, който имах, това е прекрасна част от моята съдба“. Каза в предаването "Неделя у дома" Елисавета Каменичка – директор на Радиото на Югозапада 14 години, до 2021. 25 години от професионалния път на Каменичка я свързват с..

публикувано на 10.12.23 в 17:47

Елица Наумова и две нови песни в унисон с предстоящите рождественски празници

Пъстра, изпълнена с енергия и позитивизъм - такава ще видите Елица Наумова-Ика в клипа към най-новия ѝ сингъл – „God is Good“. Елица е творческа личност, която изразява себе си с всички артистични способи, но музиката е нейният майчин език. Музикалният ѝ път започва с няколко сингъла, върху които работи съвместно с прекрасни артисти...

обновено на 10.12.23 в 16:06

Обществените нагласи към доброволчеството се променят

За добротворчеството и доброволчеството разговаряхме в ефира на Радио Благоевград с Александрина Димитрова, изпълнителен директор на Фондация „Сийдър“ и член на УС на Националната мрежа за децата. Засегнахме настоящата политика на организацията, която развиват на територията на община Кюстендил и посоката, която следват вече 15 години за..

публикувано на 08.12.23 в 14:35

Съдовият хирург д-р Борис Илчев ще преглежда в Сандански

Д-р Борис Илчев от Клиниката по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ще преглежда в град Сандански на 9 и 10 декември 2023 г. Прегледите ще се извършват в МДЛ „Мед-Диа“ гр. Сандански, ул. „Осми март“ № 5, с предварително записан час на тел. +359 87 8589048.   Консултациите са насочени към пациенти със съмнения, или с..

публикувано на 07.12.23 в 14:36

Донка Найденова: Радио Благоевград е моята радост и моят лек в болката

Донка Найденова е сред емблематичните гласове в ефира на Радио Благоевград. Професионалният ѝ път в медията започва през 1986г. Първите си стъпки прави като репортер и част от новинарския колектив. Борбена, заредена с оптимизъм и огромен професионален хъс, Донка преминава различни етапи от своето професионално развитие. „В ефира на Радио..

публикувано на 07.12.23 в 13:13