Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираният за "Будител на десетилетието" Лазар Радков пред Радио Благоевград

Младият и вдъхновяващ Лазар Радков направи истинска революция в дарителската култура в нашето общество през последните години. Като основен двигател на кампанията "Капачки за бъдеще" увлече хиляди българи, които събират стотици тонове пластмасови капачки, използвани за закупуване на кувьози и детски линейки, за болници в малки и големи населени места. Радков е сред десетте номинирани в инициативата на БНР и Ива Дойчинова за "Будител на десетилетието". Тази номинация той приема, типично в негов стил, изключително скромно, като казва, че наградите и церемониите са панаир на суетата и най-важното е свършената работа през годините. 

"За някои хора тези неща са важни, някои хора тези неща ги ласкаят, но в крайна сметка нещата опират до това какво вършим, какво удовлестворение имаме самите ние от свършената работа и как сме успяли да променим живота на другите хора. Това са единствените неща, които имат някакъв смисъл, някакво значение. Аз съм изключително доволен за всички хора, които успяхме да повлияем през годините, за всички животи, които успяхме да спасим. Мисля, че това е напълно достатъчно", коментира пред Радио Благоевград основателят на кампанията "Капачки за бъдеще", като допълни, че всяка дарена линейка и апаратура са сами по себе си награда, защото са плод на неговите и усилията на всички, които са се включили в кампанията. 

На 28 октомври инициативата за капачки, помагащи на болниците, ще навърши 6 години. Досега от фондацията са купени и дарени за болниците в България 22 кувьоза за недоносени бебета, 5 неонатални линейки и 2 офроуд линейки. 

"В началото самото Министерство на здравеопазването нямаше информация колко са новородените, колко от тях са недоносени, с колко кувьози се разполага в болниците в страната и в какво състояние са. Те ни дадоха в началото данни за 7-8 болници. След това им казахме: "Дайте за общиснките, тези които са извън областните центрове", те ни казаха "няма да ви дадем". Тогава решихме, че ще си намерим информацията сами. За една седмица събрахме такава за 30% от общинските болници данни. Хората звъняха на познати, приятели, на доктор, на сестра, директно в болницата. Събрахме информацията. 2017 година дарихме един кувьоз, 2018 година -два, 2019 година -още 19 кувьоза дарихме, през 2020-та вече знаехме в коя болница от какво има нужда, дарихме 45 медицински уреда на още 14 болници. Следващата година мисля да направим същото, понеже с линейките на този етап приключваме", разказа пред Радио Благоевград Радков. 

Тази неделя бе дарена петата неонатална линейка, която ще помага на бебета в нужда, родени в Стара Загора, Казанлък, Сливен, Нова Загора, Ямбол. Есенната кампнаия на "Капачки за бъдеще" беше с идеята да събере средства за шеста линейка, но болницата, на която тя трябваше да бъде дарена, е намерила финансиране. 

Кампанията успя да се превърне в една от най-успешните в национален мащаб и да ангажира стотици хора в мисията да помагат, а най-значимото в нея, според Лазар Радков е, че тя успя да възпита децата в добротворчество. 

"Наблюдавайки колко много учлища и детски градини се включват, колко много деца, всъщност си дадох сметка, че ние тази кампнаия трябва да я задържим едно 10-15 години, да е активна. По един много фин начин децата се научават да работят заедно, научават се на солидарнст, доброволчество, добротворчество, да пазят околната среда. Най-вече по един пасивен и ненатрапчив начин, се научават, че когато правиш нещо мъничко, но смислено всеки ден, заедно с още много хора, това се натрупва. Капачка по капачка, по капачка, каачка, която е един грам, се натрупва до някакви милиарди капачки, които се рециклират, от тях се купуват кувьози, линейки, които са спасили вече хиляди животи и тепърва ще продължават да спасяват. Децата по един много фин, лек начин, това го научават, възпитават се в тези ценности и ще пораснат до възрастни хора, които ще знаят", споделя Раков. 

Успехът на кампанията Радков си обяснява с личния пример. "Нещата, в които вярвам, аз ги правя и аз ги живея. Смятам, че хората забелязват това, оценяват го и това е нещото, което ги привлича. Аз винаги съм предпочитал делата ми да говорят за моите намерения и като искам да правя нещо, аз съм първият човек, който започва да го прави. Историята е показала, че чисто статистически големите оромени не се правят от масата от населението, те се правят от някакъв малък процент от хора. Това са доброволците. Някой, като каже, че в България всичко е много зле и хората са такива и такива - Не, човек, просто ти, където си и това, с което се занимаваш, просто си в кофти среда. Хвани се в една доброволческа кампания, да видиш хората, които са там! - Вярвам, че доброволчеството е един от стълбовете, върху които се развива всяко едно модерно, цивилизовано общество", казва Лазар Радков. 

За мисията да бъдеш добротворец, чуйте повече в разговора на Ваня Бахчиванова с Лазар Радков.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36