Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Баймакова: Гризачите инфектират с хеморагична треска с бъбречен синдром

В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на БНР-Радио Благоевград,  гл. ас.д-р Магдалена Баймакова от Първа инфекциозна клиника на ВМА и хонорован асистент в ЮЗУ „Н. Рилски“, коментира острото инфекциозно заболяване хеморагична треска с бъбречен синдром.

  Механизми на предаване

Заболяването е от голямата група на хантавирусните инфекции. Резервоар и източник на инфекцията са гризачите. В тях вирусът пребивава най-често безсимптомно – те не се разболяват, нямат видими изяви на болестта, но продължително време отделят вируса чрез урина, слюнка, изпражнения. По този начин заразяват околната среда. Характерното за тези вируси е, че са много устойчиви, отделени от гризачите попадат в околната среда и продължително време могат да останат активни. При контакт чрез храна, вода, или при вдишване на прахови частици, при докосване на очите с мръсни ръце,  човек може да се зарази.  При гризачите вирусът  циркулира по същия начин.

  Клинична картина

  Като цяло хантавирусите се разделят най-общо на 3 основни клинични синдрома, които се наблюдават: хеморагичната треска с бъбречен синдром, която е характерна за Европа и Азия. По-леката клинична изява на хеморагичната треска, която се среща в Еврпа като т.нар. епидемична нефропатия, и хантавирус с кардио-пулмонален синдром за САЩ.

  Характерното за това заболяване е дългия му инкубационен период – от една до шест-осем седмици. Най-често от една до три седмици инкубационен период, в който патогенът се развива и започва изявата на клиничната симптоматика. Това означава, че отдавна сме забравили, че сме посещавали преди месец-два планински райони, че сме ходили в мазето, вилата, че сме имали контакт с предмети или храни, които е възможно да са били заразени с екскрети от гризачи.

  Класическата клинична картина на хеморагичната треска с бъбречен синдром, някои автори разделят на 4 отделни фази: фебрилна фаза с остро начало, висока температура, гадене, повръщане. Възможно е замъгляване на зрението, зачервяване на лицето, дискретни прояви на кървене от конюктивите. Следва понижение на температурата, пада кръвното налягане, понижава се сърдечната честота. При третия период  - проявите на бъбречната недостатъчност, намалява количеството на урината, около 7-10 ден общото състояние се влошава. Следва период на увеличено отделяне на урина, като е налице риск от обезводняване, нарушения в електролитния баланс. Периодът на възстановяване продължава няколко месеца.


  Поставяне на диагноза

Поставянето на диагнозата е комплексна дейност. Стъпва се върху клиничната картина, много важна е епидемиологията. Важно е пациентът да бъде разпитан къде живее, професия, какви райони е посещавал, има ли съмнения за контакт с гризачи. Това са важни, ключови моменти при поставяне на диагнозата. Ако не е налице класическата клинична картина с 4-те фази, много често е възможно да се заблудим. Чрез кръвните тестове по индиректен метод откриваме антитела срещу вируса. Поставянето на диагноза е трудно.

  Лечение

Тъй като е вирусна инфекция няма конкретен медикамент, чрез който да се въздейства. Усилията се насочват към овладяване на симптомите. Важно е да се знае, че пациентът не е заразен, но ако членове от семейството му имат рискови контакти, също могат да се инфектират.

   Превенция

  При почистване на мазета и складови помещения да се използват маски и ръкавици, прозорците да са отворени, за да няма запрашаемост. При забелязване на следи от гризачи да се предприемат съответните дезакаризационни мерки за унищожаване на популацията им. Шкафовете да са добре затворени, да няма достъп до храна, плодове, зеленчуци, които да са лесно достъпни до гризачите. Преди консумация бурканите обилно да се измиват с вода. Хората, които се хранят на открито да дезинфекцират ръцете си, да не оставят храна, достъпна до гризачи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Концерт под надслов "Нашият Великден" в село Баня

Кметство село Баня и НЧ "Просвета-1908" канят на празничен концерт под надслов "Нашият Великден". Баня е единственото населено място, в което Великден се е празнувал цели четири дни. „Заедно ще се върнем в спомените си, пред нас ще "изплуват" картини от местностите "Силевица" , "Аранджела" , "Дабето" и "Варвара". Места, които хората от..

публикувано на 30.04.24 в 15:07
Злата Ризова

Дневният ред на омбудсмана ще бъде определен от благоевградчани

Дневният ред на Злата Ризова в ролята й на омбудсман ще бъде определян от благоевградчани. Аз ще застана зад всеки един, който аргументирано и последователно защитава обществени въпроси и дори самия себе си. Това заяви в предаването „Сюжети от деня“ новоизбраният обществен посредник в община Благоевград. Тя коментира и отхвърленото предложение за..

публикувано на 30.04.24 в 12:28

„Празник на пчелата“ организират в Благоевград

Защо е важно да ги има пчелите? Как всички ние можем да им помогнем да не изчезнат? Защо трябва да го има пчеларството като поминък и как да се храним здравословно, използвайки повече мед и пчелни продукти? Това са част от въпросите, на които ще бъде намерен отговорът в редица интересни събития, които ще се случат в Благоевград, по повод..

публикувано на 29.04.24 в 13:32

Радостина Славкова: Сега беше моментът за освобождаване на цените на тока за домакинствата

Интегрираният план за енергия и климат (ИНПЕК) е стратегически документ , който разглежда всички сектори на икономиката, така че да отговарят на повишената европейска амбиция във всички сектори да бъде постигната климатична неутралност или нулеви въглеродни емисии. На всеки две години се прави обзор на изпълнението на плана и се набелязват..

публикувано на 29.04.24 в 10:31

Първи май – празник на село Кочан

Село Кочан е едно от най-големите села в община Сатовча, област Благоевград. То попада в историко-географската област Чеч и се намира на около 10 км от границата с Гърция в Западните Родопи. Гордост на селото са брезовите гори, които оформят един от най-големите естествени брезови масиви на Балканите. Жителите на Кочан са близо 3 000, а..

публикувано на 29.04.24 в 10:04

105 години ПГ „П. Яворов“ – Петрич

   105 години чества Профилираната гимназия „Пейо Яворов“ гр. Петрич. По този повод БНР Радио Благоевград  гостува в гимназията чрез едночасово изнесено студио. 105 години по-късно, каква е равносметката за една от най-предпочитаните гимназии за обучение и възпитание от ученици, родители и учители разказа директорът Кристина Касабова...

публикувано на 29.04.24 в 09:50

Цветница е!

Православната църква празнува днес Вход Господен в Йерусалим, наричаме празника Цветница или Връбница. Със Света празнична литургия, отслужена от Негово Високо Преосвещенство Неврокопският митрополит Серафим започна Цветница в храма „Въведение Богородично“ в Благоевград. Стотици миряни се стекоха в черквата да запалят свещ  и да се помолят за здраве...

публикувано на 28.04.24 в 18:11