Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аз съм българка" - проект, който учи на родолюбие и гордост

Снимка: Радослав Първанов

Националният фотопроект "Аз съм бъларка" навърши 9 години. Всичко започва през 2014 година, когато фотографът Радослав Първанов среща едно момиче, облечено в народна носия, в Копривщица. Образът на младостта, съчетан с историята и стариността на носията, го оставя поразен и за негов късмет среща момичето отново, този път на възстановка на връх Шипка. Тогава той решава да направи фотосесия с нея. Първите снимки заснемат в родния град на девойката - Пловдив. Те предизвикват голям фурор в интернет пространството и Радослав решава, че ще продължи да разкрива красотата на българския фолклор и родина чрез образа на младото момиче, пазещо народните традиции. Той ги заснема, облечени в традиционни за своя край носии на забележителни кътчета от родното им място. 

"Помислих си, че колкото са кътчетата на нашата страна, толкова и красиви момичета ще срещна и затова предпочетох да подбера 22 лица на 22 момичета, с които да започна да съставям една мислена карта на България, в която да включа множество лица, носии и места от България, с културно значение, за да разказвам за историята на България, за богатсвото на нашата култура, фолклор и традиции, чрез изразното средство на младото моминско чисто лице, на непорочния образ на българката, за да го превърна в един иконичен образ, образ за преклонение и разбира се един пример, с който да дадем основание за вяра у по-възрастните, че остават наследството си в сигурни ръце", разказа за началото на проекта в ефира на Радио Благоевград Радослав Първанов, като допълни, че продължава да снима момичета, избрали да извървят своя път в България, като пример на посланието, което идеята му отправя вече 9 години. 

Четвъртото издание на проекта, под заглавието "Аз съм българка! - Пазителка на дома", разкрива битовите занимания на бъларката от миналото в автентична атмосфера.

"Във фотосесията се включиха 25 момичета, с които показахме 23 традиционни занимания от миналото. Заснета е край Етнографския музей "Етъра" и ще бъде показана през следващата пролет", разкри продуцентът на "Аз съм българка" пред Радио Благоевград.

Красивите кътчета от Лещен, Ковачевица, Рилксия мнанастир, Кюстендил, Сандански и Благоевград също имат своето важно място в снимките на проекта. 

"Като едно от златните кътчета на България, Югозападът нямаше как да не присъства.  Първото ми стъпване в тази част на България беше в първата част на проекта, когато снимахме в Петрич. Това е един изключително богат на фолклор край, с много добре запазени обекти, история и невероятно красива природа", сподреля Първанов.

Повече чуйте в прикачения звуков файл с разговора на Ваня Бахчиванова със създателя и продуцент на "Аз съм българка" Радослав Първанов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36