Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто е мярка за щастие

На 13 ноември отбелязваме Световния ден на добротата, която трябва да присъства всеки ден в живота ни - в това са убедени младите червенокръстци от Благоевград. По повод днешния празник на добротата, още в  събота те раздадоха 50 хранителни пакета на ученици и техните семейства от област Благоевград. Средствата са от програмата на БЧК и са предназначени в подкрепа на хора от социално слаби семейства.

„Пакетите са на стойност около 20 лева, в тях сме сложили наистина полезни хранителни продукти, които след това ги раздаваме на нуждаещите се семейства. Приоритетно посетихме такива, които живеят в по-отдалечени и изолирани населени места. Пакетите съдържат леща, боб, ориз, разбира се и сладки неща, плодове. Опитахме се да обхванем всички хранителни продукти от първа необходимост. Децата много се зарадваха, както и техните семейства“, коментира за Радио Благоевград Ния Гогушева, координатор на БМЧК-Благоевград.

Предстоят и други благотворителни инициативи на младите червенокръстци, сред които традиционният Коледен базар на БЧК и фондонабирателната кампания. В началото на декември отново ще бъдат раздадени хранителни пакети. Този път, хората, които искат да ги получа, трябва да подадат молби до Червения кръст. След получаването на одобрителни писма ще могат да си вземат продуктите.

Според Ния Гогушева, доброволчеството е мисия, кауза и необходимост, на която тя се е посветила, благодарение на добрия пример, който дават  младите червенокръстци.

„Когато видиш, как младите червенокръстци се разхождат между хората да ми обясняват някакви неща, да се спират да говорят с тях, ти се прииска да се присъединиш към тях, да видиш какво правят. Когато се срещнеш с тях те те мотивират, те те вдъхновяват и просто няма как да не се присъединиш към тях. Нещото, което ме задържа в организацията са доброволците и усмивките по лицата на хората, на които помагаме“, допълни координаторът на младите червенокръстци в Благоевград, според която доброто трябва да се прави всеки ден от годината.

Около 40 са  в момента доброволците в младежката организация на БЧК в Благоевград. През настоящата година е имало  доста ученици, които са искали да станат членове, което е радващо и дава надежда, че младите хора осъзнават полезността на доброто, което правят за другите.

„За мен, доброто е мярка за щастие. Ако човек не прави добро, той не е щастлив. Доброто е нещо, заложено в хората и аз отправям послание към всички слушатели, бъдете добри, защото така ще бъдете по-щастливи! Когато помогнете на някого, вие помагате и на самите себе си. Трябва да правим добро всеки ден, а не само в един ден от годината“, сподели още Ния Гогушева, координатор на БМЧК – Благоевград.

Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Ния Гогушева:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24