Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС ще обсъди рисковете при отмяната на дерогацията за руски петрол

Автор:

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще обсъди рисковете за националната сигурност на България при незабавна отмяна на дерогацията за преработка на руски нефт от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Премиерът Николай Денков насрочи извънредното заседание за 8 часа днес, а на него са поканени председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателите на парламентарните комисии по енергетика - Делян Добрев, по външна политика - Бойко Борисов, по въпросите на Европейския съюз - Кирил Петков, по икономическа политика - Хамид Хамид.

Очаква се да участват и председателите на парламентарните групи на ГЕРБ - Десислава Атанасова и на ДПС Делян Пеевски. В срещата ще се включат министрите на икономиката Богдан Богданов и на енергетиката - Румен Радев.

Европейската комисия разреши на България изключение от петролното ембарго за Русия до края на следващата година. Срокът на дерогацията, с която се ползва „Лукойл“, беше съкратен със закон - до октомври 2024 година. В края на миналата седмица председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев предложи страната ни да се откаже да ползва руски нефт веднага. Аргументите: „Лукойл“ е използвал даденото на България изключение, за да изнася продукти за страни от Европейския съюз и САЩ, и да трупа печалби, с които подпомага войната на Русия в Украйна. Предложението на Делян Добрев дерогацията на "Лукойл" да отпадне в тридневен срок предизвика ново напрежение между партньорите в некоалицията, а премиерът Николай Денков свика извънредно заседание на Съвета по сигурността.

"И аз искам да падне дерогацията, но като премиер мой първи приоритет е пазарът на горива да бъде стабилен".

Участниците в Съвета по сигурността ще обсъдят последиците и рисковете за националната сигурност при евентуалното приемане на проектозакона. Доклади по темата ще представят държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в заседанието, защото има среща с посланици. Борисов обаче видя нова коалиция след като парламентарната енергийна комисия отхвърли предложението на Делян Добрев за отпадане на дерогацията: 

"ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП, които изведнъж си късат ризите, че чак до март трябва да стои дерогацията. С една дума някой има голяма облага от това".

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е поканен да участва в заседанието на Съвета по сигурността, заяви, че ако искането за отмяна на дерогацията в тридневен срок не бъде прието:

"Ще смятаме, че Путин е взел властта в България".

От „Продължаваме промяната“ предлагат дерогацията да отпадне, но от 15 март догодина, заяви вчера заместник-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Разкъсана облачност

На 4 юли облачността ще остане разкъсана, следобeд - купеста, над Рило-Родопската област - купесто-дъждовна. На места, главно там ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. Максималните температури ще са между 25° и 30°.

публикувано на 04.07.24 в 07:07

Общинският съвет в Дупница заседава днес

В дневния ред са включени 23 точки, които останаха неразгледани на сесията в края на май. Две от тях са свързани с отдаване под наем движимите активи на ВиК. Срокът е 10 години, а месечната наемна цена - над 3 000 лева. Съветниците ще обсъдят отдаване под наем на училищни лавки и трапезарии, както и актуализация на капиталовите разходи. Предстои..

публикувано на 04.07.24 в 06:53
Виолета Коритарова

Министър Коритарова ще инспектира строителството на инфраструктурни обекти в Симитли

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова ще посети Симитли в четвъртък, 4 юли.  По време на визитата си министър Коритарова ще има среща с кметовете на Симитли, Разлог и Банско. Тя ще направи инспекция на два обекта, които вече се изпълняват с финансиране от инвестиционната програма за общински проекти,..

публикувано на 03.07.24 в 17:59

Нова находка в античния град Хераклея Синтика

На голяма статуя (над човешки ръст) се натъкна екипът на проф. д-р  Людмил Вагалински при проучванията сега в античния град Хераклея  Синтика, м. Рупите. Статуята, изработена от мрамор, е намерена в подземния канал на града. Работата по нейното пълно разкриване ще продължи в следващите дни, защото трябва да бъде изключително прецизна, за да..

публикувано на 03.07.24 в 16:44

"Празник на пеперудите" край Кюстендил

„Празник на пеперудите" започва на 5 юли в с. Полска Скакавица, край водопада там. Идеята на събитието е да бъде популяризиран един от най-красивите природни феномени по река Струма. Височината на водопада е около 50 метра, с което той се нарежда на трето място в България. "През 2010 години се ражда една прелестно пеперудена идея – да се направи..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Библиотеката в Кюстендил с лятна програма за децата

За поредна година Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ в Кюстендил започва инициативата "Лято е, ела в библиотеката“. Лятната програма е за деца от всички възрасти, а участието в нея е безплатно. Заявки за участие могат да правят и организирани групи. В юлската програма събитията ще се провеждат предимно във вторниците. На 9 юли предстои..

публикувано на 03.07.24 в 13:53

Освободиха заместник областния управител на Перник

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен зам. областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.Той бе назначен на поста на 11 декември м.г.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на „Да, България” и бе назначен за зам. областен управител на  Перник на..

публикувано на 03.07.24 в 13:47