Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автори от цялата страна се обединиха в "Съюз на младите писатели"

Учредиха „Съюз на младите писатели“, който да потикне прохождащите автори да разсъждават в посока на тяхното персонално и професионално развитие.  Идеята за неговото създаване възниква през това лято, когато Димитър Петров и Дебора Петкова предприемат крачката към обединението на всички млади писатели от страната. 

"Целите, които си поставихме с Дебора, бяха да популяризираме произведенията на младите писатели и също така да поощряваме младите хора към творчески изяви, към писане, издаване на произведения и поощряване на хората към четене, предвид тревожните тенденции, които се отбелязват в последно време", разказва в ефира на Радио Благоевград основателят на Сдружението Димитър Петров. 

Според него да си млад писател в България е предизвикателство, от гледна точка на това, че по-голямата част от издателствата са консервативни и не са склонни да финансират и издават произведения на прохождащи автори. Предизвикателство е и заради критиката на българската публика, която понякога е твърде голяма и често младите автори биват подценявани, счита Петров

Другият основен проблем по пътя на развитие е неувереността у младите: "Аз познавам много млади, пишещи хора, които не смеят да издадат своите произведения, тъй като се притесняват от критиката, от мнението на публиката. Това е сериозен проблем, и затова и една от целите на нашия Съюз е да вдъхновим, да поощрим тези млади хора, да съберат кураж и да издадат произведенията си, защото сме уверени, че всеки млад, пишещ човек, е човек, който има мечти, има вяра в едно по-добро, по-светло бъдеще, не само на страната, но и като цяло на света и тези хора са полезни, и трябва да съществуват", заявява основателят на "Съюз на младите писатели".

Сдружението посещава библиотеки и училища, където се среща с много млади хора, опитвайки се да ги вдъхнови и да им покаже важността на това да четат. Димитър Петров споделя, че въпреки черната статистика за страната, има много млади хора, които четат, както и такива, които пишат и има и положителни примери. 

Към настоящия момент Съюзът обединява над 25 млади писатели от страната, които творят в различни жанрове. "Имаме писатели на стихотворения, на разкази, имаме на романи, на книги и игри, аз самият съм писател на исторически книги и игри, дори имаме писатели и на по-сериозна историческа литература, в лицето на хора като Искрен Красимиров, който смятам е национално известен млад писател", споделя Петров.

Съюзът на младите писатели обяви и свой конкурс за разказ - „Ние, младите пишем", а темата е „Ако можех?“. В него могат да вземат участие автори на възраст от 14 до 40 години. Разказите трябва да бъдат анонимни и да не са публикувани/награждавани досега в други конкурси. Участниците могат да изпращат до два свои разказа, в размер на не повече от пет страници. Данните на автора се изписват в имейла, отделно от творбите. Крайният срок за участие е до 20 ноември 2023 г., на e-mail: unionofyoungwriters@abv.bg.

"Аз "Ако можех" бих направил така, че държавата ни да отделя повече не само финансови средства, а и усилия, в развитие на културата, тъй като не е изобщо клише, че културата е гръбнакът на нашето общество. Аз дълбоко вярвам, че ако имаме една държава, която има основен приоритет в културата, не говорим само на приказки, говорим на действия, тъй като в бюджетът всички знаем, че се залагат едни нищожно ниски проценти, което не е достатъчно да се поддържа изобщо самата културна система с институции, но и да се развиват. То е невъзможно. Затова, ако имах възможност, точно това бих направил - да помогна по някакъв начин. В тази част е и нашият Съюз - да поощрява пишещите хора. Ние вярваме, че точно положителното виждане е по-полезно от това, което като цяло се излива върху нас от социални мрежи, телевизии и така нататък", завършва Димитър Петров. 

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл с разговора на Ваня Бахчиванова с Димитър Петров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Евгени Мицков

„Народни игри на волята“ за празника „Димитровден - Денят на Коларово“

С богата двудневна програма ще бъде отбелязан тази година „Димитровден - Денят на Коларово“. Традицията е отколешна и е свързана с празника на черквата в селото, която носи името на Свети Димитър. „На Димитровден е храмовият празник на черквата в селото и от десетилетия празникът на Коларово се отбелязва точно на този ден. Богатата..

публикувано на 21.10.24 в 15:06

Представиха българско консервно производство на изложение в Швеция

Български компании, работещи в консервното производство, представиха страната ни на международно изложение в Стокхолм, Швеция. Традиционните зеленчукови консерви - лютеници, айвари, сосове със 100% естествени съставки, без добавена захар и консерванти, плодови нектари, сокове и компоти, привлякоха вниманието на посетителите на Изложбения център..

публикувано на 21.10.24 в 12:47

“Талантливото мече Мони” - книга с кауза, подкрепете я!

“Талантливото мече Мони” е детска книжка, която разказва за живота на Минка Кирилова - Мони . Изоставена в сиропиталище, когато е била бебе, тя не спира да мечтае за един по-добър живот и да се бори за него, подкрепена от Сдружението „Операция: Плюшено Мече“ чрез неговата менторска програма „Скритите таланти на България“. Днес Минка е трета..

публикувано на 21.10.24 в 09:52

Инициативата „Капачки за бъдеще“ - приключение с огромна човешка стойност

2 400 кг капачки, 300 кг кенчета и 1 460 лева от дарения – това е равносметката от есенната кампания „Капачки за Бъдеще“ в град Гоце Делчев. Информацията съобщи за Радио Благоевград Габриела Граматикова, координатор за града на  фондация „Капачки за Бъдеще“. „ Хората, които идваха, главно бяха учители със своите ученици, от детските градини, което..

публикувано на 21.10.24 в 09:48

Богдан Милчев: Промените в закона не дадоха резултати

Промените в закона не дадоха резултати досега -  това показват данните, изнесени от Института за пътна безопасност. Институтът извърши анкетно проучване за влиянието върху безопасното движение по пътищата при използването на технически средства. Анкетирани са 192-ма българи в Северозападна България. Според  86% от анкетираните основният фокус на..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Когато пънкът беше млад

Назад във времето, някъде  в началото на 80-те години на миналия век, в епохата на късния социализъм, в град Кюстендил, в едно пространство наречено „СтайчЕто“ няколко приятели слушат чужди радиостанции. Там, в онези по-неприветливи времена за свободолюбивите младежи, докато слушат тайно забранените от официалните власти радио честоти, се..

публикувано на 18.10.24 в 15:24

„Да спасим една гора лист по лист“ в ПГИ в Благоевград

Мащабна акция  по събиране на хартия за рециклиране организираха днес ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград. В инициативата се включиха и родители. Целта е младите хора да живеят отговорно, да рециклират, да съхраняват природата и да опазват околната среда. С това екосъбитие започват проявите, свързани с отбелязването на  75 години..

публикувано на 18.10.24 в 14:36