Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Ваклинов:

Бъдещето на родопската теснолинейка е в развитието на нейния туристически потенциал

15% ръст на пътниците на родопската теснолинейка за първото полугодие на 2023 година, над 15 000 пътували с нея като организирани туристи, като 600 човека от тях са превозените  само за последните почивни дни на месец ноември – данните съобщи в интервю за Радио Благоевград Кристиян Ваклинов, младият пазител на родопската теснолинейка, както често го наричат. Той е създател и председател на сдружението „Родопската теснолинейка“, което има зад гърба си поредица от вълнуващи обществени прояви, чиято популярност нараства с всяка изминала година. „Това е сбъдната мечта, дори повече от това, което съм си представял“, сподели Кристиян Ваклинов.

Той посочи, че няма как да се търси пряка икономическа ефективност от теснолинейката, защото БДЖ работят със субсидия от държавата, за да  изпълнява важната си  социална функция – да предоставя евтин, достъпен транспорт за населението. „Ефективността на теснолинейката може да се измери в нарастващия брой на пътуващите с нея, приходите от билетите – също, което е индикация БДЖ да мисли, да разглежда все повече идеи за туристическия потенциал на линията. В това е бъдещето!“, убеден е младият българин и разказа, как два от трите неизползвани от десетилетие пощенски вагона на теснолинейката вече са пригодени за превозване на колела и ски оборудване, а третият в момента се приспособява за хора в инвалидни колички.

Наближават празниците, предстои да обявим и традиционното Коледно пътуване“, обяви Кристиян Ваклинов и обеща скоро повече информация за слушателите на Радио Благоевград за датите и програмата на празничното пътуване с родопската теснолинейка.

Интервюто с Кристиян Ваклинов можете да чуете в звуковия файл.БНР подкасти:

Вижте още

Цветан Цветанов: Съдебната система е овладяна и в немалка част обслужва организираната престъпност

Съдебната система е овладяна, а добрите резултати в МВР биха били възможни само с добра координация, с истински отговорен главен прокурор. Това каза в предаването “Събития и личности” Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър и лидер на “Републиканци за България”. Той коментира темата за п аралелното правосъдие и мрежите от зависимости в съдебната..

публикувано на 23.02.24 в 11:49
Асен Генов

Асен Генов: Не вярвам да се стигне до предсрочни избори

Меморандумът на раздора: ще продължи ли да работи настоящата управленка формула или отиваме на избори 2в1 през юни? - политическите събития от седмицата коментирахме в предаването “Събития и личности” с журналиста Асен Генов. По думите му, начинът по който в момента се реализира вътрешната ни политика се базира на похватите на една нискоразрядна..

публикувано на 23.02.24 в 11:17

Никола Зикатанов: Ключът към успеха е в ръцете на общността

Никола Зикатанов и семейството му вече второ десетилетие вървят успешно по пътя за възраждане на лозарството и винопроизводството в Санданския край , за оползотворяване на възможностите за атрактивен винен туризъм. 12 винарски изби се включиха в тазгодишните традиционни дни на отворените врати на винарните по долината на река Струма, посрещнаха..

публикувано на 22.02.24 в 14:01

Актьорът Теодор Ненов: Театърът е чувство!

Теодор Ненов, младият актьор от Драматичния театър “Н. Вапцаров“  в Благоевград е с номинация в категория „Дебют“ на националните театрални награди „Икар“- 2024 на Съюза на артистите в България . Тя е за ролята му на Грегор Замза в постановката „Преображението“ по Франц Кафка. „ Това е едно от най-емоционалните неща, които са ми се случвали в..

публикувано на 22.02.24 в 13:54

Георои с кауза

Започнаха номинациите за годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”. Платформата обединява хора от цялата страна, които всекидневно се включват в социални инициативи, като вече наброяват колкото един областен град или над 95 хиляди души. Близо 100 са получените награди през годините и те са признание и мотивация за..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32