Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Елена Ставрова:

Бюджет 2024-та е стъпка в подготовката на България за приемане на еврото

Държавният бюджет за 2024 година има задача да реализира много предизборни обещания, коментира за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси“ в Стопанския факултет на ЮЗУ – Благоевград. „Това е много важен бюджет, защото е стъпка към реализиране на основните Маастрихтски критерии за подготовка за приемане на еврото. Този бюджет прави това, което твърдят,че трябва да направят всички останали страни, които все още не са го приели, а именно доближаване на доходите към доходите на останалата част в ЕС“, подчерта университетският преподавател и посочи, че трябва да се доближим по доходи до тези в ЕС, за да може „всички данъкоплатци да поемат по-леко една чисто психологическа граница, която преминават всички държави, които са приели еврото“.

Заплахите за изпълнение на приходната част на предложения държавен бюджет за 2024 година са от чисто политическия риск, смята доц. Ставрова. “Иначе планираната приходна част на бюджета ще бъде реализирана.

Доц. Елена Ставрова  разказа за работата по проект за  постигане на по-добра финансова подготовка на учениците от средното училище, който обединява усилията на експерти от шест страни от Европа и Азия. Проектът се финансира по програма „Еразъм“, има и задача да подготви учители, които да преподават в училищата.„Управлението на джобните пари и участието в семейния бюджет са сред първите важни стъпки, които трябва да се овладеят по пътя към добрата финансова грамотност“, каза още доц. Елена Ставрова и посочи, че изграждането още в тази възраст на данъчен морал е нещо, което след това трудно се наваксва.

Интервюто с доц. Елена Ставрова можете да учете в звуковия файл.Вижте още

Цветан Цветанов: Съдебната система е овладяна и в немалка част обслужва организираната престъпност

Съдебната система е овладяна, а добрите резултати в МВР биха били възможни само с добра координация, с истински отговорен главен прокурор. Това каза в предаването “Събития и личности” Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър и лидер на “Републиканци за България”. Той коментира темата за п аралелното правосъдие и мрежите от зависимости в съдебната..

публикувано на 23.02.24 в 11:49
Асен Генов

Асен Генов: Не вярвам да се стигне до предсрочни избори

Меморандумът на раздора: ще продължи ли да работи настоящата управленка формула или отиваме на избори 2в1 през юни? - политическите събития от седмицата коментирахме в предаването “Събития и личности” с журналиста Асен Генов. По думите му, начинът по който в момента се реализира вътрешната ни политика се базира на похватите на една нискоразрядна..

публикувано на 23.02.24 в 11:17

Никола Зикатанов: Ключът към успеха е в ръцете на общността

Никола Зикатанов и семейството му вече второ десетилетие вървят успешно по пътя за възраждане на лозарството и винопроизводството в Санданския край , за оползотворяване на възможностите за атрактивен винен туризъм. 12 винарски изби се включиха в тазгодишните традиционни дни на отворените врати на винарните по долината на река Струма, посрещнаха..

публикувано на 22.02.24 в 14:01

Актьорът Теодор Ненов: Театърът е чувство!

Теодор Ненов, младият актьор от Драматичния театър “Н. Вапцаров“  в Благоевград е с номинация в категория „Дебют“ на националните театрални награди „Икар“- 2024 на Съюза на артистите в България . Тя е за ролята му на Грегор Замза в постановката „Преображението“ по Франц Кафка. „ Това е едно от най-емоционалните неща, които са ми се случвали в..

публикувано на 22.02.24 в 13:54

Георои с кауза

Започнаха номинациите за годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”. Платформата обединява хора от цялата страна, които всекидневно се включват в социални инициативи, като вече наброяват колкото един областен град или над 95 хиляди души. Близо 100 са получените награди през годините и те са признание и мотивация за..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32