Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Таралежкова: Огромният потенциал на българските села са хората

Примерът за постигнатия ръст на икономическо развитие и оживяване на селата е много показателен за това, какво може да направи активизацията и обединението на местната общност, сподели в интервю за Радио Благоевград Ива Таралежкова, председател на Управителния съвет на сдружение „Деветашко плато“. Тя съобщи, че вече  над 120 човека са завършили селската бизнес академия, която сдружението създаде преди година и половина и чиято работата продължава все по-интензивно. „По нашия път срещаме много още ентусиасти, хора с идеи от цяла България, които искат и се обучават в селската бизнес академия. Помагаме и на онези, които са решили и са приели трудното предизвикателство да правят бизнес на село“, каза Ива Таралежкова. „Искаме  да стигнем  до повече места и хора, които не са загубили надежда, въпреки че не всичко е розово в селата“.

Сдружението ще отправи покана към  новите кметове на населени места да дойдат на място и видят какво прави организацията, да споделят идеи и опит. „Огромният потенциал на българските села, освен културно-историческото  наследство, кухнята и легендите на баба, всъщност са хората. С тях трябва да се работи, те имат нужда от мотивация и от вяра“, убедена е Ива Таралежкова. Ръководеното от нея сдружение „Деветашко плато“  бе отличено с грамота за принос към развитието на интелигентния туризъм в България в рамките на Шеста международна конференция „SMARTOURISM.BG“, която се проведе на 20 – 21 ноември 2023 година в София.

 


Вижте още

Цветан Цветанов: Съдебната система е овладяна и в немалка част обслужва организираната престъпност

Съдебната система е овладяна, а добрите резултати в МВР биха били възможни само с добра координация, с истински отговорен главен прокурор. Това каза в предаването “Събития и личности” Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър и лидер на “Републиканци за България”. Той коментира темата за п аралелното правосъдие и мрежите от зависимости в съдебната..

публикувано на 23.02.24 в 11:49
Асен Генов

Асен Генов: Не вярвам да се стигне до предсрочни избори

Меморандумът на раздора: ще продължи ли да работи настоящата управленка формула или отиваме на избори 2в1 през юни? - политическите събития от седмицата коментирахме в предаването “Събития и личности” с журналиста Асен Генов. По думите му, начинът по който в момента се реализира вътрешната ни политика се базира на похватите на една нискоразрядна..

публикувано на 23.02.24 в 11:17

Никола Зикатанов: Ключът към успеха е в ръцете на общността

Никола Зикатанов и семейството му вече второ десетилетие вървят успешно по пътя за възраждане на лозарството и винопроизводството в Санданския край , за оползотворяване на възможностите за атрактивен винен туризъм. 12 винарски изби се включиха в тазгодишните традиционни дни на отворените врати на винарните по долината на река Струма, посрещнаха..

публикувано на 22.02.24 в 14:01

Актьорът Теодор Ненов: Театърът е чувство!

Теодор Ненов, младият актьор от Драматичния театър “Н. Вапцаров“  в Благоевград е с номинация в категория „Дебют“ на националните театрални награди „Икар“- 2024 на Съюза на артистите в България . Тя е за ролята му на Грегор Замза в постановката „Преображението“ по Франц Кафка. „ Това е едно от най-емоционалните неща, които са ми се случвали в..

публикувано на 22.02.24 в 13:54

Георои с кауза

Започнаха номинациите за годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”. Платформата обединява хора от цялата страна, които всекидневно се включват в социални инициативи, като вече наброяват колкото един областен град или над 95 хиляди души. Близо 100 са получените награди през годините и те са признание и мотивация за..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32