Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Руменова: Внимавайте с личните данни за картите с отстъпки

В предстоящите дни на по-интензивни покупки от кампаниите за Черния петък, Коледа и Нова година, в потребителската рубрика по Радио Благоевград „Потребителска кошница“, насочихме вниманието на потребителите към една важна тема, свързана с опазването на личните им данни. Тя бе акцент в гостуването на експерта в сферата на потребителската защита Габриела Руменова, която бе водещ в рубриката „На твое място“, посветена на 50-тия юбилей на Радио Благоевград.

Миналата година по това време, бяха много актуални картите за отстъпки, които в някои случаи се издаваха срещу информация за име, телефон, адрес, имейл, рождената дата. Това са твърде много данни, които ни се искат, за да получим отстъпка за някакъв продукт.

Така ли е? Габриела Руменова попита Александър Масларски, експерт по защита на данните и бивш член на държавната Комисия за защита на потребителите.

„Ако ни се предлагат някакъв продукт или услуга безплатно, и ни се предлага някаква отстъпка, за да ни се съберат някакви наши лични данни, общо взето нашите лични данни се превръщат в един продукт и на практика си купуваме тази отстъпка с нашите лични данни. Това, което е важно да знаят в случая потребителите е, че всяко едно лице, физическо или юридическо, в момента, в който започва да обработва някакви лични данни за търговски нужди, то по силата на Закона, автоматично се превръща в администратор на лични данни и попада под общия регламент за защита на данните и Закона за защита на личните данни. Този Закон и този регламент са създадени за това, вие като субект на лични данни,  да можете да защитавате вашите права и свободи“, коментира за Радио Благоевград Александър Масларски.

Факт е, че потребителите все още не са подготвени за това, как да реагират в подобни ситуации и как да преценят кои данни да предоставят и кои не. Затова експертът съветва:

„Първо, потребителите да разберат, дали този търговец е обявил на своята интернет страница политика за защита на личните данни. Това е текст, с който търговецът трябва да ви уведоми защо събира тези данни, с какви цели, колко дълго ще ги събира, за какво ще ги използва, колко дълго ще ги съхранява и дали ще има други получатели на тези данни. Съветът е, потребителите добре да преценят дали тези лични данни, които иска да събере от тях търговецът, отговарят на един от водещите принципи за защита на личните данни. Тоест, дали търговецът не изисква лични данни, които не са необходими за този продукт или услуга, които се предоставят. Понякога се събират „чувствителни“ данни, които не са необходими“, обясни още експертът.

Според Александър Масларски, за да е законосъобразен този процес, трябва да има изрично съгласие от страна на потребителите при събирането на личните данни. На същия принцип, потребителят винаги може да поиска тези данни да бъдат заличени, когато той прецени, че вече няма да се възползва от дадената отстъпка, карта или рекламна брошура. Администраторът е длъжен да заличи веднага вашите лични данни.

„Ако това не се случи, трябва да потърсим Комисията за защита на личните данни. Това е компетентният национален надзорен орган за защита на личните данни и всеки субект на данни, всеки един български гражданин, има правото на жалба да този надзорен орган, ако е убеден, че неговите права са нарушени от дадения администратор на лични данни, в случая от търговеца“, уточни още Александър Масларски

Подробностите можете да чуете в интервюто на Габриела Руменова с Александър Масларски:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28