Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборник съхрани преданията и легендите от Радомирския край

„Радомирски истории“ е сборник с 33 предания и легенди от 17 населени места, намиращи се на територията на община Радомир. Част от публикуваните местни истории са събрани чрез обществен конкурс, в който участие взеха 21 пазители на културното богатство в района. Някои разкази пък са записани по време на допитвания до местни възрастни хора, а други открити в непреиздавани краеведски книги и столетни сборници с народни митове и легенди из библиотекарски колекции в София, Радомир и Кюстендил.

Този сборник е част от по-голям проект на Фондация „Солидарност в действие“, който цели опазване на местното устно културно – историческо и фолклорно наследство и създаване на възможности за междупоколенчески диалог и съвместни усилия за съхраняване на местната култура.

Идеята за създаването на сборника започва по инициатива на млади хора от Радомирския край. 

"Заедно с тях прекарахме един уикенд, пътешествайки из България. След като посетихме няколко различни места, свързани с легенди и предания, които се разказват за тези места, се запитахме дали няма такива предания и легенди, свързани с различни географски обекти, с различни хора из нашите места в Радомирско. Така се появи идеята да изследваме тези предания и легенди, които се съхраняват от едно време", разказва в ефира на Радио Благоевград изпълнителният директор на Фондация „Солидарност в действие“ Маги Назер и допълва, че са срещнали голяма подкрепа и в лицето на Местна инициативна група Радомир - Земен.

Една от историите в сборника съхранява спомените на възрастна жена от региона за нейното детство. Тя разказва за дядо си, който е правил обувки, за вкуса на топлия хляб, който току - що е излязъл от фурната. Преобладават обаче историите, свързани с митове и легенди за места в Радомирско. 

"Интересна е историята как Крали Марко се състезава със сестра си да хвърля камъни и тя го надхвърля. В Радомирско има няколко места с големи скали, които са познати на местните като Кралимарковски скали и така тези истории са обвързани с тях", разказва Маги Назер.

Името на село Кондофрей пък идва от френски граф, който е бил излекуван от местна мома и решава да остане в селото с нея. 

Сборникът има дигитална версия, която всеки, който желае да се запознае с историите и легендите, свързани с Радомир, може да изтегли безплатно от сайта на проекта https://radomirstory.com/.

Повече за сборника можете да чуете в разговора на Ваня Бахчиванова с председателя на Фондация "Солидарност в действие" Маги Назер.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Начев: Благоевград е сред трите области в България с най-малко жени в местната власт

Благоевградска, наред с Разградска и Кърджалийска области, е с най-ниските участия на жени в управлението на местно равнище - 21-22%. Това съобщи в интервю за Радио Благоевград  д-р Иван Начев, директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Анкетно проучване в трите области даде началото на проекта „Активни жени – просперираща..

публикувано на 27.05.24 в 09:42

Вихрен Георгиев: Гласувайте, за да не решава друг вместо Вас!

На 9 юни 2024 година освен депутатите в нашето Народно събрание, ще изберем и членовете на Европейския парламент. Като част от информационната кампания за европейските избори „Използвай Гласа Си“ Европейският парламент в България си партнира с платформата „People of Sofia“, като разказва историите на хора с различни професии и занимания, от..

публикувано на 27.05.24 в 09:35
Щерион Пилидов

Щерион Пилидов подарява „Последното цвете“

Композиторът и китарист Щерион Пилидов  пусна авторски сингъл със заглавие „Последното цвете“. Песента е баладична, а поводът и темата, за които е написана - дълбоки. „Тази песен е в мислите ми още от края на 2015 година, когато се случи една от най-големите терористични атаки във Франция. Тогава неизбежно звучаха думи като „разруха“..

публикувано на 26.05.24 в 14:27

Образователната платформа "Книговище" връчи годишните си награди

Образователната платформа Книговище  връчи големите си годишни награди и наградите от Априлското състезание по четене с разбиране. Призове в различни категории получиха над 1000 деца от 37 населени места.  Традиционните годишни награди на Книговище поощряват успехите и постоянството на цели класове и отделни читатели, които всеки месец..

публикувано на 26.05.24 в 13:31
Николай Кабут

Николай Кабут: Всеки ден трябва да правим добро

Николай Кабут пристигна от Германия за поредно благотворително събитие насочено към децата от Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград. По негово предложение през месец януари тази година беше реализирана инициативата "Подари легло на дете" и така децата от Центъра вече спят на удобни и качествени легла. Този..

публикувано на 26.05.24 в 10:52

Празник на буквите с Дивата азбука

Любознателните малчугани от 1 г клас на 8 СУ „Арсени Костенцев“ вече имат богати познания за буквите, но и за дивата природата.  Още в началото на учебната година първокласниците обещават на своя начален учител Гергана Баркова, че искат и ще бъдат природни изследователи. В студиото на Радио Благоевград Коци, Ники, Лени и Ангел разказаха какво са..

публикувано на 23.05.24 в 16:45

100 години читалищна дейност в село Огняново

С поредица от събития жителите и гостите на гърменското село Огняново ще отбележат 100 години от създаването на Народно читалище „Асен Златаров-1924“. Началото на честванията ще бъде даден през месец юли с „Първи фестивал на самодейните състави“. „С кмета на селото Иван Ижбехов решихме да организираме този двудневен фолклорен фестивал, който ще..

публикувано на 23.05.24 в 14:44