Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Вълчева: „Тъмната“ страна на бързата мода е опасна и разнолика

Все повече изследвания доказват, че модната индустрия нанася огромни щети на околната среда и обществотоБързата мода: бързо купуване, кратко носене, ниска цена за потребителя е с висока цена за околната среда. Става дума за дългосрочно замърсяване с токсични бои, с материи на петролна основа, микропластмаси, изразходване на огромни количества вода и пестициди, подчерта в интервю за Радио Благоевград Гергана Вълчева от екологичното сдружение „За Земята“. Тя даде пример с производството само на един чифт дънки, за което се изразходват 10 000 литра вода. “Тъмната страна на модата е опасна и разнолика, защото освен, че вреди на природата, вреди на нашето здраве, а в много случаи тази бърза мода се произвежда в развиващи се страни при лоши условия на труд и експлоатация на детски труд“, каза още екологът.

„Не точно Черен петък“ нарекоха специалното събитие, което организираха от „За Земята” в партньорство с дизайнера  Яна Дворецка, като отпор на Черния петък, безконтролното пазаруване и свръхконсумацията. „Решихме чрез събитието да предложим алтернатива на постоянното предлагане на всевъзможните намаления, оферти, промоции и вместо това да призовем към по-отговорно използване на дрехите, по-отговорно  купуване, за да можем все пак да намалим огромния отпечатък, който модната индустрия оставя върху околната среда и обществото“, сподели Гергана Вълчева.

Интервюто с Гергана Вълчева чуйте  в звуковия файл.Вижте още

Цветан Цветанов: Съдебната система е овладяна и в немалка част обслужва организираната престъпност

Съдебната система е овладяна, а добрите резултати в МВР биха били възможни само с добра координация, с истински отговорен главен прокурор. Това каза в предаването “Събития и личности” Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър и лидер на “Републиканци за България”. Той коментира темата за п аралелното правосъдие и мрежите от зависимости в съдебната..

публикувано на 23.02.24 в 11:49
Асен Генов

Асен Генов: Не вярвам да се стигне до предсрочни избори

Меморандумът на раздора: ще продължи ли да работи настоящата управленка формула или отиваме на избори 2в1 през юни? - политическите събития от седмицата коментирахме в предаването “Събития и личности” с журналиста Асен Генов. По думите му, начинът по който в момента се реализира вътрешната ни политика се базира на похватите на една нискоразрядна..

публикувано на 23.02.24 в 11:17

Никола Зикатанов: Ключът към успеха е в ръцете на общността

Никола Зикатанов и семейството му вече второ десетилетие вървят успешно по пътя за възраждане на лозарството и винопроизводството в Санданския край , за оползотворяване на възможностите за атрактивен винен туризъм. 12 винарски изби се включиха в тазгодишните традиционни дни на отворените врати на винарните по долината на река Струма, посрещнаха..

публикувано на 22.02.24 в 14:01

Актьорът Теодор Ненов: Театърът е чувство!

Теодор Ненов, младият актьор от Драматичния театър “Н. Вапцаров“  в Благоевград е с номинация в категория „Дебют“ на националните театрални награди „Икар“- 2024 на Съюза на артистите в България . Тя е за ролята му на Грегор Замза в постановката „Преображението“ по Франц Кафка. „ Това е едно от най-емоционалните неща, които са ми се случвали в..

публикувано на 22.02.24 в 13:54

Георои с кауза

Започнаха номинациите за годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”. Платформата обединява хора от цялата страна, които всекидневно се включват в социални инициативи, като вече наброяват колкото един областен град или над 95 хиляди души. Близо 100 са получените награди през годините и те са признание и мотивация за..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32