Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава възстановяването на електрозахранването в три села в община Благоевград

14 са били населените места в община Благоевград в неделния ден, които са били изцяло или отчасти без ток.

Възстановяването на електрозахранването беше първата задача пред екипите от община Благоевград, които трябваше да се справят с усложнената зимна обстановка след падналия в събота обилен сняг. Проблеми с тока в неделя имаше в Централна градска част, както и в кварталите „Еленово“ и „Струмско", заради паднали далекопроводи. Електроразпределителните дружества мобилизираха всички екипи, които продължиха да работят повече от 36 часа без да спират“, съобщи за Радио Благоевград кметът Методи Байкушев, който лично координира дейностите за справяне с усложнената зимна обстановка.

Вчера е бил затруднен достъпът до селата Дъбрава, Делвино, Марулево и Габрово, който до обяд е бил възстановен с много усилия на всички институции. Включени са били машини и екипи на ВИК – Благоевград, ЮЗДП, пожарната, доброволци от Общинското доброволно формирование и много други институции и служби.

„Пътят до „Картала“ не беше спрян в нито един момент, но достъпът до местността беше затруднен, заради все още неопадалите листа по дърветата, което беше една от причините много от тях да бъдат паднали или да се наклонят, както в целия град, така и по пътя за „Картала“. Това направи невъзможно минаването на снегорините. В разчистването на пътя се включи техника на Държавно горско стопанство. Можете да си представите, на всеки 10 метра имаше паднали дървета от тук до разклонението за „Славово“, уточни още градоначалникът на Благоевград.

Тази сутрин продължават усилията на екипите от електроразпределителните дружества да възстановят електрозахранването в отделни махали в селата Бистрица и Дъбрава, които са без ток вече цяло денонощие. Успешна е протекла акцията на планинските спасители от Благоевград и Банско по извеждането на блокирани от снега 7 деца и 4 възрастни в село Демирево. Достъпът до селото все още е невъзможен с автомобили, затова се прави организация, за да могат екипите на електроразпределителното дружество да стигнат и до това населено място. Поради тази причина все още няма ток в отделни махали в селата Бистрица, Дъбрава и Хърсово.

„Днес ни остава задачата да стигнем до село Брестово и да възстановим електричеството в Хърсово и Бистрица. Надявам се, хората да са се заредили с храна и вода. Ако имат проблеми и нужда от спешна помощ, Планинска спасителна служба ще ни помогне отново. Така че, моля хората да подават сигнали на 112“, коментира още кметът на Община Благоевград.

Според Методи Байкушев, хората плащат данъци на общината и държавата, затова и очакванията им са все по-големи по отношение справянето с подобни кризисни ситуации.

По отношение на големия брой паднали дървета, както в Централната част на Благоевград, така и в покрайнините на града, кметът коментира, че ще бъде направен обстоен преглед на здравословното състояние на дървесните видове през следващата пролет.

„Това е сериозен и системен проблем, който изисква организация, именно заради това, ние още в петък предложихме на сесията на Общинския съвет, което беше прието, да направим оптимизация на общинските предприятия „Чистота“, „Озеленяване“ и Строй ремонт, за да може те да бъдат под една шапка и да имат перфектна координация. Затова искаме, тези наглед дребни проблеми, да ги управляваме по най-добрия начин и с възможно най-малко разходи. Така че, дайте ни време и съм убеден, че ще видите добри резултати в това отношение“ – допълни още кметът Методи Байкушев.

Той уточни, че засега не е наложително закупуването на допълнителна почистваща пътищата техника. Опесъчаване се прави само по пътя за „Картала“ и до селата, където е необходимо. При заледяване, в централна градска част се използват специален материал и сол, за да не се разяждат новите плочки.

Цялото интервю на Биляна Славчева с Методи Байкушев можете да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24