Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелни продукти и мед за по-добър имунитет

Медът и пчелните продукти са не само много вкусни, но и полезни, особено през този сезон, когато защитните сили на организма са атакувани от студа и вирусните заболявания. В това е категорична Ралица Петкова, дългогодишен, потомствен пчелар от Благоевград, която произвежда и продава мед и пчелни продукти. Тя бе гост в рубриката „Полезно е да знаем“ по Радио Благоевград, за да даде полезни съвети за това, кои пчелни продукти са най-полезни за здравето ни през този сезон и как да ги използваме.

Най-често задаваният въпрос от потребителите е свързан с вида мед, който искат да използват през този сезон. Повечето хора купуват мед за да подслаждат чая си с него.

„Съветът ми е да си закупят един от най-ароматните видове мед - букетът от билков мед. Той е добит от растения, които са подходящи за нашия географски район. Нашият пчелин е в Огражден планина, всичко, което цъфти през лятото, пчелите събират нектар от него и така се добива истински билков букет от мед. Така че, той е най-подходящия за чая, който искаме да подсладим. Една лъжичка мед е достатъчна, но тя трябва да се постави, когато температурата на чая е около 37-38 градуса, в противен случай се губят полезните качества на меда“, посъветва Ралица Петкова.

Според нея, за съжаление много хора се сещат да консумират мед и пчелни продукти, когато вече са болни. Един от най-подходящите пчелни продукти за този сезон е пчелният прашец. Той е изключително богат на витамини и минерали. Това е храна, която може да даде изключително голяма енергия на организма, един еликсир за здраве и  дълголетие.

„Най-подходящата му консумация е разбъркан с пчелен мед. Има и готови смеси, една чаена лъжичка дневно е напълно достатъчна. Може да се консумира и с кофичка кисело мляко, в което да се постави една супена лъжица пчелен прашец. Дозата е за възрастни. Изчаква се да се разтвори и след това се консумира. Тази смес може да се приготви вечерта и до сутринта пчелният прашец ще е разтворен. Към това може да се добави лъжичка мед. Може да се добави и лъжичка куркума, една много подходяща подправка за хората с диабет“, допълни дамата пчелар от Благоевград.

Тя е убедена, че хората, които редовно консумират пчелни продукти, са много по-здрави и организмът им е подготвен за зимните сезонни неразположения.

Клеевата тинктура е също много полезна. Тя натуралният антибиотик в природата. Пчелният кошер използва прополиса като естествен продукт за поддържане на идеална среда на живот и така, прополисът не допуска развитието на гъби, плесен и други микроорганизми в кошера. Прополисовата клеева тинктура е много полезна за човешкия организъм, защото убива всякакъв вид гъбични и вирусни инфекции.

„Препоръчително е в чаша хладка вода, на гладно, да се приемат по 15-20 капки клеева тинктура дневно. Може да се добави и лимон за вкус. За децата до 15 годишна възраст дозата е толкова  капки, колкото са годините на детето. Освен имуностимулиращо действие, клеевата тинктура има и очистващо действие за организма. Полезна е и за хора с проблеми в стомашно-чревния тракт, в устната кухина и в синусите“, допълни Ралица Петкова.

Тя коментира, че продължава нейната полезна инициатива „Сливи за смет - бурканче за мед“, която се практикува на изнесения щанд на пчеларя в  центъра на Благоевград. Когато потребителите връщат празни стъклени буркани, могат да получат отстъпка от цената на меда или на пчелния продукт, който си купуват. Така се пестят стъклените буркани, а и се формира екологично отношение на хората към този вид амбалаж, който се оказва все по-ценен и трудно намиращ се.

„Директно от производителя е най-сигурното, че медът, който си купуваме, е истински. Важно е и да информираме потребителите за това, което купуват. Затова, винаги на моя щанд има брошури с информация за полезните качества на меда и пчелните продукти“, коментира още Ралица Петкова, която съобщи, че догодина напролет, ще продължат и нейните информационни кампании сред учениците от Благоевград и областта.

Пчеларят от Благоевград поздрави Радио Благоевград по повод 50-годишния юбилей на нашата медия и ни пожела да бъдем все така актуални, приятни и полезни за слушателите.

Целият разговор на Биляна Славчева с Ралица Петкова можете да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28