Честито Възкресение Христово!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Даниела Попова:

Самоконтролът е много важен елемент от цялостното лечение на диабета

14 ноември е Световния ден за борба с диабета. Той се отбелязва в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милиони хора по света, страдащи от заболяването. Доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, коментира рисковете които крие диабетът, контролът и превенцията в седмичното издание на предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград.

  „Диабетът е социалнозначимо заболяване с нарастваща честота, нарастващ риск от висока заболеваемост и висока смъртност по причина на множеството увреждания, които причинява на големите и малките съдове на тялото. Традиционно се свързва с тежките усложнения на диабета, водещи до слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация на крайници, инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност. Това са тревожните факти от медицинската практика. По същество диабетът е обменно заболяване, свързано с висока кръвна захар по причина на нарушения в регулацията на тази обмяна. Познаваме много рискови състояния, които отключват и улесняват възникването на диабета“ – посочи доц. Попова. По думите ѝ това са наднорменото тегло и затлъстяването. Важно място заемат недостатъчната физическа активност на хората, намаляване движението като цяло, застояването пред компютъра в офиса, което води до обездвижване. Като причина тя посочи и хроничния стрес, който е част от ежедневието ни. Тези неблагоприятни социални фактори, когато намерят терен на фамилна предразположеност и генетичен риск – отключват заболяването.

  Доц. Попова коментира и състоянието на преддиабет. „Преддиабетно състояние се наблюдава, когато все още кръвната захар започва да се покачва на гладно над 5.5 – нормата е 3.5-5.5милимола на литър. Когато тя започне да се качва на гладно над 5.5, но не е достигнала цифрата 7, което е цифрата на диабета – тогава говорим, че е налице риск от диабет. Напоследък всички експерти по света, към които се присъединяваме и ние в България, обръщат особено голямо внимание на преддиабета и днес борбата е силно да намалим хората, с диабетен риск – така, че те да не развият диабет в следващите години от своя живот. Затова обръщаме голямо внимание на ранната диагностика, скрининговите прегледи, които трябва да правят хората при своя семеен лекар. След 40-45 години те трябва да проверяват нивото на своята кръвна захар, холестерола, кръвното налягане. Това са базовите елементарни показатели, които са маркери за здравето".



  Доц. Попова посочи, че в областта на диабетната терапия медицината направи сериозни скокове напред. „Налице са два нови класа медикаменти, които помагат да се лекува заболяването. Таблеткови медикаменти, които помагат да не стига до инсулина. Диагностиката също е на много добро ниво, по-стройна. Има правила на добра медицинска практика, като всеки специалист-ендокринолог владее тези правила. Медицината има своите инструменти и средства, а от другата страна е личната отговорност на всеки индивид. „За съжаление и в клиниката ежедневно се сблъсквам с това – хора с установен диабет изоставят своя контрол – не ходят редовно на прегледи, прекъсват своето лечение, правят необосновани промени и в резултат на това са в лош контрол на диабета. Самоконтролът с помощта на глюкомер е много важен елемент от цялостното лечение на диабета“.



  Ендокринологът сподели, че профилактичните изследвания, които следва да се правят при семейния лекар, не се извършват в пълен обем, но на първо място е личната отговорност на всеки човек. Доц. Попова препоръча здравословно хранене, прием на плодове и зеленчуци, да се ограничат захарните и мазни храни, грижа за здравословно тегло, повече движение сред природата, на се намали нивото на стрес. Ако хората имат риск от диабет в семейството си или в своята здравна история – да не забравят да проверяват кръвната захар, холестерола и кръвното налягане, за да бъдат по-здрави, сънят също е много важен. „Поставям акцент и върху децата и юношите, които също са наша тревога, защото се увеличават децата с наднормено тегло и за съжаление при тях също започна да се появява диабет, свързан с всичките неблагоприятни рискови фактори. В детските градини и училищата трябва да се мисли за здравословно хранене, движение и изграждане на правилни навици за здравословен начин на живот“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22

С програма „Еразъм“ ставаме посланици на ЮЗУ и Благоевград по света

Доктор Яна Манова е преподавател в Катедрата по романистика и германистика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и е един от много посланици на благоевградския университет по света. Наскоро тя се завърна от международен академичен обмен по програма „Еразъм“ в университета в град Ризе, Турция. „ЮЗУ „Неофит Рилски“ има договори за партньорство по програма „Еразъм“ с..

публикувано на 02.05.24 в 14:44

Концерт под надслов "Нашият Великден" в село Баня

Кметство село Баня и НЧ "Просвета-1908" канят на празничен концерт под надслов "Нашият Великден". Баня е единственото населено място, в което Великден се е празнувал цели четири дни. „Заедно ще се върнем в спомените си, пред нас ще "изплуват" картини от местностите "Силевица" , "Аранджела" , "Дабето" и "Варвара". Места, които хората от..

публикувано на 30.04.24 в 15:07
Злата Ризова

Дневният ред на омбудсмана ще бъде определен от благоевградчани

Дневният ред на Злата Ризова в ролята й на омбудсман ще бъде определян от благоевградчани. Аз ще застана зад всеки един, който аргументирано и последователно защитава обществени въпроси и дори самия себе си. Това заяви в предаването „Сюжети от деня“ новоизбраният обществен посредник в община Благоевград. Тя коментира и отхвърленото предложение за..

публикувано на 30.04.24 в 12:28

„Празник на пчелата“ организират в Благоевград

Защо е важно да ги има пчелите? Как всички ние можем да им помогнем да не изчезнат? Защо трябва да го има пчеларството като поминък и как да се храним здравословно, използвайки повече мед и пчелни продукти? Това са част от въпросите, на които ще бъде намерен отговорът в редица интересни събития, които ще се случат в Благоевград, по повод..

публикувано на 29.04.24 в 13:32