Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормално стартира изкупната кампания на тютюна

Изкупната кампания на тютюна от тазгодишната реколта стартира миналата седмица, ще се развие през декември и би трябвало да приключи до края на месец януари, догодина, съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ, 2010 и президент на двете европейски браншови организации UNITAB и ELTI.

„Апелът ми към тютюнопроизводителите е да изчакат оптимална атмосферна влага, която да позволява производителската заготовка на тютюневата суровина, която я предаваме на фирмите, с които имаме предварително сключени договори“, допълни браншовикът.

Към момента са изкупени около 10 % от най-масовата сортова група в България ориенталски тютюни „Басми“, които са застъпени и в област Благоевград. Това прави около 400 тона, от добитите за тази година, около 4 000 тона ориенталски тютюни. На 30 ноември стартира изкупната кампания на популярните за Североизточна България сортови групи „Бърлей“ и „Каба Кулак“. При сортова група „Виржиния“ количествата са вече реализирани, защото те се търгуват през цялата стопанска година. Амбалажът вече е разпределен по тютюнопроизводителите.

„По отношение на изплащането, фирмите имат законово задължение до 30 дни да изплатят суровината от деня на нейното изкупуване. Към момента няма индикации за забавяне на вече изкупената суровина, дори напротив, имаме информация за оператор, който плаща по банков път в деня на изкупуването на суровината“, допълни Цветан Филев.

Той уточни, че за цени е все още рано да се говори, едва когато бъде изкупена около половината от тютюневата суровина към края на месец декември, ще има повече информация. Важно е тютюнопроизводителите да знаят, че когато не са съгласни с предлаганата цена, законът им позволява да разтрогнат договора с дадения оператор, на място да сключат друг договор и да пристъпят към продажба на друг търговски оператор.

„Прогнозно, за качеството на тазгодишната тютюнева реколта, тютюнопроизводителите трябва да очакват цена около миналогодишната. А именно – за ориенталските сортови групи и „Басми и „Каба Кулак“ цената не трябва да пада под 9 лв. за килограм. Пожелавам на тютюнопроизводителите да защитят цени и над 10 лв. За сравнение, миналата година нашите колеги от Гърция получиха за същото качество около 4 евро, тоест около 8 лв. Ние трябва да надграждаме и да се стреми за още по-високи цени“, допълни председателят на НАТ, 2010.

Той коментира и акцентите в проведеното на 29 ноември следобед заседание на Парламентарната комисия по земеделие, в което са били разгледани два важни въпроса, касаещи тютюнопроизводителите – новостите в Закона за тютюна и тютюневите изделия и средствата, заложени в новия държавен бюджет, за подпомагането по Схемата „Преходна национална помощ за тютюн”. 

Новостите в Закона за тютюна и тютюневите изделия изискват изрядна документацията при списването в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2024г. По отношение на бюджета, касаещ „Преходната национална помощ за тютюн“ за 2023 г., по новите условия, браншът настоява в план - сметката на националния бюджет за 2024 г., да бъдат заложени 71 милиона лева за тютюн.

„Ние ще настояваме, бюджетът за 2023 г., заложен в новия национален бюджет за 2024г., да бъде същият като този през последните три години по Схемата „Преходна национална помощ за тютюн“. Това вече се нарича „интервенция“. Когато бъде одобрен този бюджет, ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще бъдат разгледани и ставките по отделните сортови групи тютюн“, допълни още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:
Вижте още

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32

В Национален парк „Рила“ се намират най-редките и ценни за България видове

Голям е интересът към дните на Национален парк „Рила“ в Благоевград. Над 250 деца от различни класове и училища са се записали за участие в беседи, еколектории, презентации.  По този начин дирекцията отбелязва 32 години от обявяването на парка за защитена територия. Събитието се провежда в Регионалния исторически музей – Благоевград, който е..

публикувано на 20.02.24 в 15:19

Работа за нашите родители

Хората на  50+ се сблъскват много често със стереотипи и предизвикателства при търсенето на работа. По закон е забранено да се публикуват обяви с ограничение или предпочитание към възраст, пол, етнос, но реално неписаните такива водят до практическо неравенство. Практиката при наемане на персонал показва, че до събеседване за работна позиция..

публикувано на 20.02.24 в 11:09

Димитър Урдев: Пореден общински бюджет със свръхочаквания за приходната част

В края на миналата седмица, по време на извънредно заседание на ОбС - Благоевград бе гласуван и одобрен бюджета на Благоевград за 2024г.  36 местни парламентаристи подкрепиха финансовата рамка, против бяха двама. Нямаше въздържали се.  Общинският съветник Димитър Урдев коментира темата в ефира на Радио Благоевград. “Бюджетната процедура е следвала..

публикувано на 19.02.24 в 10:46

На фокус в Благоевград - разделното събиране на биоотпадъци

Около 25% от боклука, генериран в община Благоевград, е биологичен . Най-спешната и неотложна задача е осигуряване на достатъчно количество разделно събрани органични отпадъци, за да бъде захранвана предстоящатата за въвеждане в експлоатация анаеробната инсталация за преработване на разделно събрани зелени и хранителни отпадъци  от домакинства,..

публикувано на 19.02.24 в 09:33

Мими Иванова за албума „Ние и песента“ и концерта в Австралия

„Ние и песента“ – така е озаглавен новият албум на обичаните от поколения български творци Мими Иванова и Развигор Попов. Дискът излезе в края на миналата година и съдържа общо 22 песни – и стари, и нови. „Всъщност „Ние и песента“ изразява, всичко онова, което сме двамата с Развигор“, споделя Мими Иванова. Една от специалните за Мими..

обновено на 18.02.24 в 15:02