Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Петков: Почти е изчерпано времето за ограничаване на глобалното затопляне

От 30 ноември до 12 декември 2023 година Дубай, Обединените арабски емирства, е домакин на 28-та годишна среща на върха, по-известена като COP28. Делегати от 197 държави и представители на множество организации обсъждат и договарят важни въпроси, свързани с ограничаването и справянето с климатичните промени. Общият брой на всички участници се очаква да достигне до 70 000 души, което прави тазгодишния форум най-посещавания в историята. „Реалистичният хоризонт за изпълнение на Парижкото споразумение почти свършва и специално целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“ и автор в платформата „Климатека“. Сред основните теми на световния форум той посочи глобалната равносметка, която трябва да се направи; актуализацията на  националните приноси; утрояване на възобновяемата енергия до 2030 година; фондът “Загуби и щети” да придобие конкретен вид и да заработи. „Все пак има голям напредък в развитието на ВЕИ, както и на електромобилите, но това не е достатъчно“, коментира още Николай Петков и съобщи, че България е сред 20 държави, подкрепили декларация за утрояване на ядрената енергия.

България за първи път изпрати впечатляваща делегация от 200 души, има свой павилион, който откри президентът Румен Радев. Програмата на българския павилион може да следите на сайта на МОСВ: https://www.moew.government.bg/bg/klimat/cop28/.  Нашата страна е заявила готовност да бъде домакин на COP29 през 2024 година. На този етап не е ясно дали това ще се случи, защото към момента е известно само, че домакинството на COP29 би трябвало да бъде в страна от Източна Европа, но Русия, блокира това домакинството  в държава от ЕС.

Дали ще се постигне историческо споразумение, бих казал, че  очакванията  не са толкова големи. Но отговорността е много голяма, защото времето вече е почти изчерпано, ако наистина искаме да изпълним  Парижкото споразумение“ ,  подчерта Николай Петков.

Интервюто с Николай Петков чуйте в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55