Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Петков: Почти е изчерпано времето за ограничаване на глобалното затопляне

От 30 ноември до 12 декември 2023 година Дубай, Обединените арабски емирства, е домакин на 28-та годишна среща на върха, по-известена като COP28. Делегати от 197 държави и представители на множество организации обсъждат и договарят важни въпроси, свързани с ограничаването и справянето с климатичните промени. Общият брой на всички участници се очаква да достигне до 70 000 души, което прави тазгодишния форум най-посещавания в историята. „Реалистичният хоризонт за изпълнение на Парижкото споразумение почти свършва и специално целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“ и автор в платформата „Климатека“. Сред основните теми на световния форум той посочи глобалната равносметка, която трябва да се направи; актуализацията на  националните приноси; утрояване на възобновяемата енергия до 2030 година; фондът “Загуби и щети” да придобие конкретен вид и да заработи. „Все пак има голям напредък в развитието на ВЕИ, както и на електромобилите, но това не е достатъчно“, коментира още Николай Петков и съобщи, че България е сред 20 държави, подкрепили декларация за утрояване на ядрената енергия.

България за първи път изпрати впечатляваща делегация от 200 души, има свой павилион, който откри президентът Румен Радев. Програмата на българския павилион може да следите на сайта на МОСВ: https://www.moew.government.bg/bg/klimat/cop28/.  Нашата страна е заявила готовност да бъде домакин на COP29 през 2024 година. На този етап не е ясно дали това ще се случи, защото към момента е известно само, че домакинството на COP29 би трябвало да бъде в страна от Източна Европа, но Русия, блокира това домакинството  в държава от ЕС.

Дали ще се постигне историческо споразумение, бих казал, че  очакванията  не са толкова големи. Но отговорността е много голяма, защото времето вече е почти изчерпано, ако наистина искаме да изпълним  Парижкото споразумение“ ,  подчерта Николай Петков.

Интервюто с Николай Петков чуйте в звуковия файл.
БНР подкасти:

Вижте още

Цветан Цветанов: Съдебната система е овладяна и в немалка част обслужва организираната престъпност

Съдебната система е овладяна, а добрите резултати в МВР биха били възможни само с добра координация, с истински отговорен главен прокурор. Това каза в предаването “Събития и личности” Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър и лидер на “Републиканци за България”. Той коментира темата за п аралелното правосъдие и мрежите от зависимости в съдебната..

публикувано на 23.02.24 в 11:49
Асен Генов

Асен Генов: Не вярвам да се стигне до предсрочни избори

Меморандумът на раздора: ще продължи ли да работи настоящата управленка формула или отиваме на избори 2в1 през юни? - политическите събития от седмицата коментирахме в предаването “Събития и личности” с журналиста Асен Генов. По думите му, начинът по който в момента се реализира вътрешната ни политика се базира на похватите на една нискоразрядна..

публикувано на 23.02.24 в 11:17

Никола Зикатанов: Ключът към успеха е в ръцете на общността

Никола Зикатанов и семейството му вече второ десетилетие вървят успешно по пътя за възраждане на лозарството и винопроизводството в Санданския край , за оползотворяване на възможностите за атрактивен винен туризъм. 12 винарски изби се включиха в тазгодишните традиционни дни на отворените врати на винарните по долината на река Струма, посрещнаха..

публикувано на 22.02.24 в 14:01

Актьорът Теодор Ненов: Театърът е чувство!

Теодор Ненов, младият актьор от Драматичния театър “Н. Вапцаров“  в Благоевград е с номинация в категория „Дебют“ на националните театрални награди „Икар“- 2024 на Съюза на артистите в България . Тя е за ролята му на Грегор Замза в постановката „Преображението“ по Франц Кафка. „ Това е едно от най-емоционалните неща, които са ми се случвали в..

публикувано на 22.02.24 в 13:54

Георои с кауза

Започнаха номинациите за годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”. Платформата обединява хора от цялата страна, които всекидневно се включват в социални инициативи, като вече наброяват колкото един областен град или над 95 хиляди души. Близо 100 са получените награди през годините и те са признание и мотивация за..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32