Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни изкупни цени на ориенталските сортове тютюн

На 13 декември депутатите приеха окончателно промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, касаещи  европейската директива за ограничения за нагреваемите тютюневи изделия. Отпада възможността те да бъдат освободени от задълженията за поставяне на здравни предупреждения върху опаковките.

Според Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ - 2010 и президент на двете европейски браншови организации UNITAB и ELTI, тези промени не касаят пряко българските тютюнопроизводители.

„Казвам го с уговорката, че дали ще бъдат овкусени и ароматизирани с някакви аромати новите нагреваеми тютюневи изделия, или ще продължат да се произвеждат само натурални тютюневи изделия, това не касае по никакъв начин поминъка на българските тютюнопроизводители“, уточни за Радио Благоевград браншовикът. Той допълни, че България като член на Европейския съюз, трябва да се съобразява с всички европейски директиви, какъвто е и този случай.

Според промените в Закон за тютюна, продуктите с ниско съдържание на никотин също ще се определят като тютюневи изделия и ще попадат в обхвата на забраните, заради риска върху здравето. Тютюневите и свързаните с тях изделия със стари бандероли, които са произведени или пуснати на пазара, могат да продължат да се предлагат до два месеца от влизане в сила на промените в закона. Това също е гласувано от депутатите.

Цветан Филев коментира и настояването на бранша за свикване на Консултативен съвет по тютюна още в първите дни на 2024 година. На него ще бъдат коментирани два важни въпроса – определяне и гласуване на единични ставки по сортови групи тютюн за обновена финансова схема „Преходна национална помощ за тютюн“, Кампания 2023, както и запознаване с Индикативния график за предстоящи плащания по интервенциите на директни плащания за Кампания 2023, след 31 януари 2024г.

По отношение на продължаващата изкупна кампания на тютюна, Цветан Филев съобщи, че тази година се предлагат рекордно високи изкупни цени за повечето сортови групи тютюн, особено за ориенталските.

Тези високи цени за тютюна са резултат от усилията на тютюнопроизводителите през цялата година да произведат качествена суровина. Аз се радвам, че за поредна година, тя се окачествява правилно от търговците. За най-масовата сортова група дребнолистен тютюн от ориенталската сортова група „Басми“ вече стигаме цени от над 10 лева за килограм. Досега е нямало такива цени, затова са рекордни. За втората ориенталска сортова група „Каба Кулак“ – 7.05 лв. е средната цена, при около 60 % изкупен тютюн и от двете сортови групи. За сортова група „Бърлей“ - средната цена е 5.20 лв. към момента, при около 70% изкупен тютюн. При „Виржиния“ – 7.30 лв., при 90% изкупена суровина“, допълни Цветан Филев.

До средата на месец януари догодина ще бъдат ясни окончателните изкупни цени и количества изкупен тютюн. Очакванията са да бъдат реализирани около 6 хиляди тона тютюн. Това е почти същото количество като миналата година, което говори за стабилността на сектора. В същото време, за тази година има около 12 хиляди тона внесен тютюн. Това пък означава, че има достатъчно суровина за преработвателния бранш, който може да остане у нас минимум до още 5 години.

Чуйте подробностите в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39