Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С младежката си програма за иновации WWF насърчава бъдещето на България

За близо четири години Panda Labs генерира десетки идеи за по-добър живот


 Младежки хакатони, еко идеи и любопитни прототипи. Всичко това е част от работата на природозащитната организация WWF от 2020 г. насам. Panda Labs е младежката програма на WWF за зелени иновации. Тя дава възможност на млади хора от цялата страна да се включат в борбата с едни от най-належащите екологични проблеми в заобикалящата ни среда. Програмата насърчава ученици и студенти да разгърнат своя потенциал и с помощта на изявени ментори да се превърнат в природозащитници, иноватори, инженери и предприемачи.
 
С кампанията си „Подари природа. За нашето бъдеще“, WWF разказва повече за Panda Labs .
Повече от 500 младежи са преминали през Panda Labs само за няколко години в опит да намерят решение на наболели казуси като тези:

Разхищението на храна – данните сочат, че 40% от храната, произведена в световен мащаб, се изхвърля;

Летните жеги в градска среда – според експертите големите градове обичайно са с до 10-15 градуса по-горещи от заобикалящите ги райони, което застрашава живота на хората и предизвиква икономически щети;

Ограничаването на разпространението на микропластмаса, която откриваме във водата, която пием, и храната, която ядем.


По време на програмата участниците имат подкрепата на предишни финалисти, научни експерти и опитни предприемачи, които им помагат да развият и представят своите идеи. В рамките на два дни и половина те изследват проблема от всички гледни точки: търсят неговите корени, последиците за природата и хората и начина, по който бизнесът може да помогне. Най-добрите отбори получават възможността да прекарат една седмица, изпълнена с обучения. Колкото по-оригинални, ефективни и изпълними са те, толкова по-голям е шансът да бъдат отличени с голямата награда – стартово финансиране от 7000 лева, за първоначални тестове на тяхната бизнес идея и създаване на прототип.
 
Макар естеството на проблемите да изглежда много по-мащабно от ученическите възможности, отборите в Panda Labs не разочароват с решения. Най-интересните от тях включват:

Отбор SmartFood, които създадоха биоразградима опаковка за яйца, изработена от изхвърлени по Черноморието водорасли;

Отбор КафЕко, които превърнаха утайка от кафе в екологична алтернатива на дървата за огрев;

Отбор BioFoam, които успяха да съставят формула за пестицид, създаден изцяло от натурални съставки като коприва и чесън; 

Отбор Амазия, които разработиха система за озеленяване на фасади в градска среда, която намалява нуждата и разходите за климатизация.


Вдъхновено от Panda Labs, младежкото въображение роди още много други софтуерни, технологични и артистични решения като хляб от бира, електрификация на ретро автомобили, ремонтиране на пътища с преработена пластмаса, охлаждане на покривните пространства в градовете и т.н.
 
„Предизвикателството на Panda Labs привлича ученици и студенти от всички краища на България: от София през Пловдив, Варна и Бургас, до по-малките, но пълни с талант градове като Русе, Сандански, Велинград, Кюстендил и още над 30 населени места у нас. И най-важното е, че участието в програмата не приключва с последната презентация и оценката на журито. Наличието на стартов капитал и мрежа от хора, готови да отделят от времето си, за да насърчават и подкрепят участниците, означава че приключението в света на предприемачеството тепърва започва“,
 сподели Виктория Табакова, експерт „Младежка ангажираност и младежки политики“ във WWF .
 
Младите хора и справедливия преход
 
За да подпомогне борбата с климатичните промени, които оказват ежедневно влияние върху начина ни на живот, Panda labs проведе ексклузивен семестър посветен на бъдещето на енергията и развитието на въглищните райони у нас. Освен в България, той се състоя едновременно в още три Балкански страни – Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Инициативата провокира небивал интерес:

766 ученици и студенти, живеещи във въгледобивните региони на четирите държави, взеха участие в поредица от обучения, хакатони, мрежови събития и международни срещи, в които обменяха добри практики и споделяха опит;

Участниците генерираха 55 идеи за преход от въглища към възобновяеми енергийни източници;

150 активни млади хора бяха включени в конкретни дейности, свързани с изготвянето на политики за застъпничество на местно ниво.


„Преходът към възобновяема и достъпна енергия вече е в ход и засяга особено силно въглищните региони на България. Този преход трябва да бъде справедлив – както за работниците във въглищната индустрия, така и за младите хора. Те заслужават шанс за достоен и щастлив живот, като подкрепят местната икономика и помогнат за възстановяването на щетите от въгледобива“, коментира Апостол Дянков, ръководител програма „Климат и енергия“ във WWF .
 
В България програмата получи сериозна подкрепа от над 15 партньорски организации и институции, включително и от община Перник – важен център на един от двата въгледобивни района у нас.
Голямата мисия на WWF е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели.

Всеки може да стане част от каузата на WWF като се включи в кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“. В нея вече се включи БНР и Радио Благоевград. Вижте повече на  wwf.bg/koleda.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28