Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудото наречено живот!

5
Снимка: ВМА

Проф. Крум Кацаров, родом от Благоевград и проф. Никола Владов отново  зарадваха цяла България с професионализма си. Двамата са безкрайно щастливи, тъй като тяхна пациентка стана майка.

29-годишна жена, на която преди две години и направиха чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия, роди първата си рожба.

Със сълзи на очи Петя Йорданова прегръща дъщеричката си Рая и благодари на своите спасители, както самата тя ги нарича, проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров, които я изненадаха при изписването й от СБАЛАГ „Майчин дом”.

Тя изминава труден път до щастливото събитие – път, по който, според нея, й се случват няколко чудеса все на големи православни църковни празници.


Едва 13-годишна, Петя получава диагнозата „първичен склерозиращ холангит" в крайна фаза – възпалително автоимунно чернодробно заболяване, което ако не се лекува, може да доведе до фатални последици. Най-критичната ситуация за нея е през 2019 г., когато изпада в чернодробна кома и е приета в реанимацията на ВМА.

Въпреки че прогнозата на лекарите не беше добра, на Голяма Богородица аз се събудих – както и да звучи, за мен това е моето чудо. Събрах сили и продължих да се боря, разказва Петя.


След това е включена в листата на чакащите за чернодробна трансплантация във ВМА, а грижите за нея поемат специалистите от Клиниката по гастроентерология. И така до 2021 г., когато в деня на св. Димитър Чудотворец й е направена сложната интервенция, съобщиха от ВМА.

Състоянието й беше много тежко. В листата на чакащите имаше и едно бебе от болница „Лозенец”. Затова бе взето решение за т.нар. сплит трансплантация, при която черният дроб бе разделен на две части. Операцията, която във ВМА правехме за първи път, мина успешно, а пациентката се възстанови бързо, спомня си проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.


Две седмици по-късно Петя е изписана, а следващата им среща е през октомври 2023 г. при отбелязването на Европейския ден на донорството. Младата жена и семейството й идват във ВМА, за да изкажат своята почит към близките на донорите и за да зарадват медиците с новината, че ще става майка.

Веднага се обадих на проф. Иван Костов с молба да поемат Петя, защото „Майчин дом” е болницата с големи традиции и в която работят утвърдени специалисти. Заради терапията, на която са по принцип трансплантираните хора, случаят е по-специфичен – до момента няма такъв в България, споделя още проф. Владов.

Само няколко седмици по-късно, на 11 ноември, когато почитаме деня на Св. Мина, идва и следващото чудо за Петя – стана майка.

Няма как да не сме щастливи и ние – Петя мечтаеше за нов живот. А сега самата тя да дари живот на първото си дете, заяви от своя страна и проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология на ВМА.

Снимки: ВМА


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41