Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Васил Яблански:

Новият подход за ранно възстановяване при операция за смяна на тазобедрената става намалява изпитанието за пациентите

2
Снимка: Проф. д-р Васил Яблански дм

Проф. д-р Васил Яблански дм – водещ гръбначен и ортопедичен хирург и началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Токуда“, въведе нов протокол за ранно възстановяване при операция за смяна на тазобедрена става. Какви са предимствата за пациентите и с какво е по-различен от стандартния подход при този тип хирургични интервенции – това беше темата за разговор в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград.

От 1 януари 2024 г. проф. Яблански стана единственият български гръбначен и ортопедичен хирург с асоциирано членство в Scoliosis Research Society (SRS) - водещото световно дружество за изследване на гръбначния стълб, членството, в което е възможно само за утвърдени представители на медицинската професия, със съществен принос в развитието на изследванията на сколиоза и свързаните с нея гръбначни деформации.

„Ендопротезирането или смяната на тазобедрена става се извършва при пациенти, които вече имат напреднали заболявания и разрушаване на тазобедрената става. Като операция само по себе си вече е доста рутинно и разпространено в ортопедичната практика почти в цяла България. Но в нашето желание да подобрим грижата за тези пациенти, които преминават през подобна хирургична интервенция – тъй като моите наблюдения сочат, че в пациентите има страх, звучи като нещо доста страшно и  предизвикателно – въведохме протокол за подход при подобни операции. В някои страни от Западна Европа и САЩ, той дава възможност на колегите ми там да извършват тази операция почти в един ден. Пациентът се приема, оперира и вечерта си е в къщи – до такова ниво е достъпна и добре приета от пациентите“.

  Проф. Яблански посочи комплекса от дейности, въведени в практиката:

  •    Преминава се  близо до мускулите, без да се увреждат. Като  резултат – възстановяването на пациента и болката след операцията е много по-малка.
  •    Малък разрез, който  се прави от години, но и това е предимство.
  •     Без нуждата от кръвопреливане на пациента, като се предприема венозно вливане на специални вещества, които редуцират кървенето по време на операцията.          Както и инфилтриране на полето с медикаменти, които понижават значително кървенето и по този начин пациентите нямат нужда от кръвопреливане.
  •     Много по-добър контрол на болката при пациентите, по-адекватно обезболяване. По време на операцията се инфилтрира оперативното поле, чието действие продължава часове след операцията. Усещането на пациентите за болка е изключително ниско и добре се възприема.
  •     Използват се най-съвременни импланти, които са от последно поколение и  са по-подходящи за такива малки разрези.
  •     Започва се ранна рехабилитация. Пациентът се изправя още същия ден след операцията.


  По думите на проф. Яблански в деня  след операцията рехабилитатор „изправя“ оперираните пациенти, които  ползват помощно средство, за да преодолеят страха и да имат опора. В деня след операцията самостоятелно се изправят, ходят и изкачват стълби. Не са необходими предпазни мерки, свързани с положението на краката при сядане. Операцията по този нов протокол дава възможност пациентът да постигне абсолютна самостоятелност преди изписването от болницата.

  Пълното възстановяване на пациентите настъпва след 1 месец. „След 1 месец даваме разрешение на пациентите да карат кола, ако усещат, че имат доверие на крака, за да реагират при определени ситуации,  разрешаваме  свободно натоварване  и ходене“.

  Водещият гръбначен и ортопедичен хирург бе категоричен, че е огромна разликата при операции, извършени по този нов протокол и при стандартния подход и тя е в полза на пациентите. Той посочи и причините, поради които се стига до смяна на тазобедрена става. „Първата причина е коксартрозата – възрастово обособено износване на ставата. Немалка част са пациентите обаче, които развиват определени заболявания в областта на тазобедрената става. Като пример мога да посоча асептична остеонекроза на бедрената глава, което се развива и при по-млади хора, дори и при съвсем млади. За съжаление през последните 1-2 години се забелязва нарастване на такива случаи, тъй като една от възможните причини за появата на това заболяване е прекомерното използване на кортизонови препарати. При ковид пандемията те бяха основна съставка при комплексното лечение при тежко състояние на пациенти. И може би като резултат на това все повече пациенти имаме с асептична некроза – млади хора.“






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22

С програма „Еразъм“ ставаме посланици на ЮЗУ и Благоевград по света

Доктор Яна Манова е преподавател в Катедрата по романистика и германистика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и е един от много посланици на благоевградския университет по света. Наскоро тя се завърна от международен академичен обмен по програма „Еразъм“ в университета в град Ризе, Турция. „ЮЗУ „Неофит Рилски“ има договори за партньорство по програма „Еразъм“ с..

публикувано на 02.05.24 в 14:44

Концерт под надслов "Нашият Великден" в село Баня

Кметство село Баня и НЧ "Просвета-1908" канят на празничен концерт под надслов "Нашият Великден". Баня е единственото населено място, в което Великден се е празнувал цели четири дни. „Заедно ще се върнем в спомените си, пред нас ще "изплуват" картини от местностите "Силевица" , "Аранджела" , "Дабето" и "Варвара". Места, които хората от..

публикувано на 30.04.24 в 15:07
Злата Ризова

Дневният ред на омбудсмана ще бъде определен от благоевградчани

Дневният ред на Злата Ризова в ролята й на омбудсман ще бъде определян от благоевградчани. Аз ще застана зад всеки един, който аргументирано и последователно защитава обществени въпроси и дори самия себе си. Това заяви в предаването „Сюжети от деня“ новоизбраният обществен посредник в община Благоевград. Тя коментира и отхвърленото предложение за..

публикувано на 30.04.24 в 12:28

„Празник на пчелата“ организират в Благоевград

Защо е важно да ги има пчелите? Как всички ние можем да им помогнем да не изчезнат? Защо трябва да го има пчеларството като поминък и как да се храним здравословно, използвайки повече мед и пчелни продукти? Това са част от въпросите, на които ще бъде намерен отговорът в редица интересни събития, които ще се случат в Благоевград, по повод..

публикувано на 29.04.24 в 13:32