Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските бележки за учениците отново причина за разногласия

Автор:

Идеята на здравното министерство да отпаднат медицинските бележки за извиняване на отсъствия в училище, а вместо тях родителите да представят амбулаторния лист от прегледа, се сблъска с притеснения от страна на лични лекари. Според д-р Костадин Сотиров, който има практика в Пловдив, в медицинския документ има твърде много информация, която ще става достъпна за учебните заведения. Лекарят твърди, че масово колегите му издават бележки срещу такса от 2 до 5 лева. Той смята, че този труд трябва да се заплаща, но това да не става за сметка на държавния бюджет.

В амбулаторния лист е описан целия преглед на детето, заедно с всички придружаващи заболявания. Тази информация се квалифицира като чувствителни лични данни. Да постъпва в училището е некоректно, смята личният лекар.

В електронната медицинска бележка дори диагнозата я няма, прави сравнение д-р Сотиров.

Той попита по каква логика нещо, което работи четири месеца, сега ще бъде премахнато изцяло и защо са платени пари за нещо, което няма да се ползва, като  определи това "необоснован разход на средства" и разточителство.

Д-р Сотиров нарече още "глупости" твърденията, че на места медицинската бележка струва на родителите до 60 лева. Срамно е, че поставяме въпроса трябва ли да задължим лекарите да работят безплатно, коментира той в предаването "Хоризонт до обед".

"Това не е медицинска дейност. Здравната каса заплаща медицински дейности."

Като направи аналогия с таксата за издаване на шофьорска книжка, общопрактикуващият лекар заяви, че "държавата не е нещо на небето, това сме всички ние, тези пари не са на министър-председателя, тези пари са на нас, гражданите и няма да ги плати държавата тези пари".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброволното кръводаряване трябва да се популяризира и насърчава

На 14 юни 2023 г. в целия свят отново ще бъде отбелязан Световният ден на кръводарителя. Официално обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие, денят предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

При мигрена – потърсете невролог, не се самолекувайте

Мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света, засягащо повече от 10% от общото население. Което означава, че един на всеки седем души страда от мигрена. Признаци, симптоми, причини, терапевтични подходи при лечение на мигрена – темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград неврологът д-р Иван..

публикувано на 07.06.24 в 11:43

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в..

публикувано на 30.05.24 в 14:03

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

50% от местата в Спешните центрове от години стоят незаети

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети, пишат от Съюза на парамедиците в България. "В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският..

публикувано на 27.05.24 в 09:16

Личната мотивация е най-важна за отказ от цигарите

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Благоевград през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на..

публикувано на 16.05.24 в 10:24

Безплатни изследвания на пушачи в Благоевград

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Благоевград през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на..

публикувано на 14.05.24 в 10:19