Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Богдански:

Мобилни лекарски екипи ще обслужват селищата без лекари

Повече от 30 години чакаме решение на проблема с осигуряване на здравна помощ на хората в отдалечените населени места. В цялата страна, включително и в Благоевградска област, има много места, в които сградите на някогашните здравни центрове все още съществуват, но те отдавна не предлагат дейност. Именно заради това ПП „Има такъв народ“ разработи законопроект за допълнение на Закона за здравеопазването, който ще осигури създаване на мобилни лекарски екипи. Това заяви в ефира на Радио Благоевград благоевградският депутат от ИТН Станислав Богдански.

Проектът предвижда купуване на 25 високопроходими специализирани автомобила с медицинска апаратура, екипирани със здравни работници. Те ще осигуряват профилактика на хората в населените места, в които няма лекарска практика.

„Идеята е тези екипи да посещават хората един път месечно и да извършват прегледи, кръвни изследвания, тестове и електрокардиографии“, допълни Богдански.

Средствата за купуването на линейките ще дойдат от акцизния данък на цигарите и алкохола.

Законопроектът за мобилната лекарска помощ мина на първо четене в Народното събрание.

Богдански коментира и слабите места в процедурата за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради.

„Внесъл съм въпрос до регионалния министър да бъдат публикувани данните от техническите обследвания и енергийните сертификати на всички сгради, за да може тези, които имат съмнение, да сравнят документите на своята сграда със съседната. Защото има редица случаи, при които два еднакви съседни блока получават различен брой точки, въпреки че имат еднакви проекти“, коментира народният представител.

Той е убеден, че ако се публикува цялата информация, хората ще видят къде са нередностите и мотивирано и обосновано ще могат да пуснат жалби.

Станислав Богдански коментира и бюджета на Благоевград за 2024 година. Той изрази съмнение, че държавата ще успее да осъществи в цялост капиталовите дейности за всички общини.

„Смятам, че не е направена добра сметка дали ще има достатъчно пари за всички входирани и одобрени проекти, а това ще доведе до напрежение сред отделните общини“, заяви Богдански.


 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ с наградата „Св.Иван Рилски“

Наградата „Свети Иван Рилски“ се връчва ежегодно от Министерството на науката и образованието  на директори на училища  за високи постижения и принос в развитието на образователното дело.По традиция церемонията по награждаване е в Рилския манастир  в Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий  – 11 май.  През тази година голямата награда..

публикувано на 15.05.24 в 09:36

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07