Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магдалена Митева:

Решение на СЕС внесе ключови промени в бежанското право

На 16 януари 2024 г. Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с ключово решение, което внася съществени промени в бежанското право по отношение на жертвите на домашно насилие.  Решението е постановено по дело, водено пред  Административен съд - София от Фондация за достъп до права (ФАР), след отказ на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да предостави международна закрила в България на жена, избягала от  държавата си на произход, заради упражнявано насилие върху нея.

„Това дело наистина е много ключово, защото Съдът на Европейския съюз тълкува правото на ЕС и всъщност, решенията, които постановява са задължителни за всички държави – членки“, заяви пред Радио Благоевград един от адвокатите, водещи делото – Магдалена Митева.

В мотивите си СЕС констатира, че „разпоредбите на директивата, уреждаща домашното насилие над жени,  следва да се тълкуват в съответствие с Истанбулската конвенция, въпреки че някои държави членки, сред които и Република България, не са ратифицирали тази конвенция“ и посочва, че насилието над жени, основано на пола, трябва да бъде признато като форма на преследване.

„При такива дела отказът, който тази жена получава първоначално се дължи  на това, че  в случай на домашно насилие, на насилие от страна на семейството, поради религиозни, традиционни причини, се считат за такива от битов характер, за такива от личен характер, поради което Държавната агенция за бежанците счита, че такива хора не следва да получават международна закрила“, обяснява българската адвокатка и разяснява, че това, което прави Съдът на Европейския съюз всъщност е, че казва, че тези жени, които са преследвани от техните семейства, заради това, че не искат да остават във връзки, в които има домашно насилие, че искат развод,  спадат към определена социална група на жени, жертва на домашно насилие.

„Съответно Съдът на ЕС казва, че ако държавите им на произход не могат да им предоставят ефективна защита срещу такива деяния, идващи от недържавни субекти, каквито са семействата, то тогава следва техните молби да бъдат разгледани и да получат закрила в страната, в която са кандидатствали за такава“, разясни адвокат Митева.

Още по темата за значимостта на тълкувателното решение на Съда на ЕС за бежанското право и прилагането му във всички държави - членки, чуйте в разговора на Ваня Бахчиванова с адвокат Магдалена Митова. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Трънското село Бусинци - домакин на „Фестивала на сръчните ръце“

За втора поредна година проявата в село Бусинци ще представи ръчни занаяти и традиции в нашата страна. В трите последни дни от месец юни „Фестивала на сръчните ръце“ ще представи около 15 занаята и умения. Сред тях е малко познатия „Тъкане на колани на кори“, което в момента се практикува само от трима души в България. Това информира за..

публикувано на 17.06.24 в 14:24

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27