Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености.

Още при встъпването си в длъжност г-жа Иванова заяви, че ще се вслушва в мнението на местните хора, ще се допитва до тях за всяко ново нещо, ще се съобразява с препоръките им. Това вече се случва, защото част от поставените проблеми започват да се решават.

„Аз съм отворена към всяко ново предложение или забележка. Приемам ги, записвам ги, обсъждаме ги и каквото мога ще направя, винаги съм насреща“, коментира за Радио Благоевград кметът на село Ключ Македонка Иванова.

Сред първите й приоритети са зимните предизвикателства, но предстои реализацията на важни инфраструктурни проекти.

„Одобрени сме в бюджета на Община Петрич. Ще се прави главната улица в селото с водопровод и пътна настилка. Всяка улица в селото има нужда от ремонт и подмяна на водопроводната мрежа. В много малка част тя е подменена. Надявам се, че ще се справим“, допълни кметът на Ключ.

Около 600 са в момента местните жители. В  селото има читалище и детска градина, но няма училище. Добрата новина е, че през 2023 година в Ключ има 8 новородени бебета. През последните години се наблюдава засилен интерес към закупуването на къщи.

„Почти всеки ден задължително ми звъни поне по един човек, да ме пита дали има имот за продаване в село Ключ. Правя каквото мога за да привлечем хората, празните къщи да се напълнят, да се съживи селото. Затова в едно село най-важното са водата и пътищата. Аз мисля, че заедно с общината и с местните жители, ще се случат нещата“, допълни Македонка Иванова.

Тя коментира, че намира диалог с общинското ръководство в Петрич, от което зависи реализирането на всички набелязани цели.

„След 4 години си представям село Ключ да е с красив главен път, с кътчета за отдих, изчистено село, с повече усмихнати хора, все по-добро го виждам. Дай Боже, тези които са на вънка, да се върнат, местните да си останат за постоянно тук, пък и да дойдат нови хора“, надява се Македонка Иванова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Македонка Иванова:

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39