Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Съдебната система е овладяна и в немалка част обслужва организираната престъпност

Снимка: www.republikanci.bg

Съдебната система е овладяна, а добрите резултати в МВР биха били възможни само с добра координация, с истински отговорен главен прокурор. Това каза в предаването “Събития и личности” Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър и лидер на “Републиканци за България”. Той коментира темата за паралелното правосъдие и мрежите от зависимости в съдебната система.

“Много е трагично всичко, което се случва - като държава членка на Европейския съюз да коментираме подобни криминални сюжети, но за голямо съжаление съдебната система у нас е овладяна от определени метастази и можем спокойно да кажем, че тя обслужва в немалката си част и организираната престъпност, защото тя трупа богатства, а същевременно много от хората пък са несправедливо мачкани и им се взимат бизнеси.”

Цветан Цветанов припомни, че подобни сюжети сме наблюдавали и назад във времето.

“Във времето, в което Красьо Черния обикаляше и кадруваше в съдебната система. Когато станах вицепремиер и министър на вътрешните работи успяхме съвместно с професионалното и политическото ръководтсво да покажем, че имаме воля и със съответните законодателни и административни мерки, да можем да подобри тази работа.”

Бившият вътрешен министър даде множество примери за овладяната съдебна система и държава, проследявайки генезиса на процеса - от 2013 година насам. Той коментира и очакванията си от работата на временната парламентарна комисия за Мартин Божанов - Нотариуса.

Чуйте интервюто на Давид Калпачки с Цветан Цветанов. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Празник на буквите с Дивата азбука

Любознателните малчугани от 1 г клас на 8 СУ „Арсени Костенцев“ вече имат богати познания за буквите, но и за дивата природата.  Още в началото на учебната година първокласниците обещават на своя начален учител Гергана Баркова, че искат и ще бъдат природни изследователи. В студиото на Радио Благоевград Коци, Ники, Лени и Ангел разказаха какво са..

публикувано на 23.05.24 в 16:45

100 години читалищна дейност в село Огняново

С поредица от събития жителите и гостите на гърменското село Огняново ще отбележат 100 години от създаването на Народно читалище „Асен Златаров-1924“. Началото на честванията ще бъде даден през месец юли с „Първи фестивал на самодейните състави“. „С кмета на селото Иван Ижбехов решихме да организираме този двудневен фолклорен фестивал, който ще..

публикувано на 23.05.24 в 14:44

НМД търси защитниците на децата в следващото Народно събрание и в Европарламента

Национална мрежа за децата отново стартира кампания “Гласувам за децата!”, с която търси следващите политици, готови да се присъединят към неформалното обединение “Парламентарната група за децата“. Кандидатите за народни представители за 50-то Народно събрание и тези за Европейския парламент вече могат да се запознаят с Декларациите от сайта на НМД...

публикувано на 23.05.24 в 12:44

Езиковата дигитална платформа БЕРОН помага да знаем и пазим родния български език

В Интернет вече е  БЕРОН - езиковата платформа, информационен ресурс за задължителните книжовни норми за правопис, правоговор и граматика на българския книжовен език. „ БЕРОН е дигитализиран вариант на официалния правописен речник, но включва много повече информация в четири направления – правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране...

публикувано на 23.05.24 в 11:24

Темата за донорството е важна и трябва да присъства в дневния ред на обществото

Темата за донорството е изключително важна и тя трябва да присъства в дневния ред на обществото. Това е и една от нашите цели – да даваме гласност чрез спортни събития, информационни кампании и срещи очи в очи. По този начин ще привлечем вниманието на хората към темата. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Иванка Динева, изпълнителен директор на..

публикувано на 22.05.24 в 11:24

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21