Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзката между човека и реката във фокуса на Часа на Земята

WWF вярва, че опазената природа е от полза за риболовните общности

По-малко от две седмици остават до Часа на Земята – най-мащабната природозащитна инициатива. Точно в 20:30 на 23-и март милиони хора по света ще загасят осветлението в домовете си в знак на съпричастност с планетата. В рамките на своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“ WWF поставя на преден план връзката между човека и околната среда. За съжаление, тя все повече избледнява с времето, а основните потърпевши сме ние хората, които разчитаме на природните ресурси.

Сред най-силно засегнатите безспорно са рибарите.

През последните 150 години, 80% от заливните площи и влажните зони по поречието на река Дунав, са изчезнали. Увреждането и преграждането на най-дългата река в Европейския съюз води до тежки последици за рибарските общности по течението ѝ.

Един от най-древните видове по Дунав, чиито запаси са изхранвали поколения рибари, е есетрата. Още в хроники от XI век се споменава за вида Huso huso /моруна – най-голямата есетрова риба/, който е осигурявал съществена част от провизиите на австрийските войски по Горен Дунав. Това продължава до XIX век когато все още гигантски есетрови риби мигрират по реката от Черно море до Германия и на тях разчитат много рибарски общности по течението. В наши дни обаче, в резултат от унищожаването на местообитанията им, три от шестте дунавски вида есетри са критично застрашени, един е застрашен, а два се считат за изчезнали, което оказва силно влияние върху поминъка на рибарите.

 „В момента в България, Румъния, Украйна и Сърбия е в сила пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Въпреки това, голяма част от възрастните екземпляри, които навлизат в реката, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери. За да бъдат опазени за бъдещите поколения, през лятото на 2022 г. по предложение на WWF България, Министерството на околната среда и водите обяви защитена местност Есетрите - Ветрен“ в участък на река Дунав“, коментира Стоян Михов, ръководител програма „Води“ във WWF.

Разположена на повече от 288 хектара в близост до езерото Сребърна, „Есетрите - Ветрен“ е първата и единствена засега защитена територия у нас, посветена на есетрите. Освен, че е важно местообитание по дългия им път към морето, този участък е дом на още 40 вида риби, като 21 от тях са включени в Червената книга на България. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на местните рибарски общности. В опит да опазят популацията, природозащитниците пуснаха близо 90 хиляди малки есетри в Дунав за последните десет години.

Часът на Земята с принос към опазената природа

През последните години Часът на Земята постигна поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн. ха защитена морска зона в Аржентина. Вдъхнови засаждането на 500 000 дървета върху ерозирала, заради обезлесяване, земя в Уганда. След подписка, подкрепена от 250 000 граждани, руската Дума одобри поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи.

Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми. Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Инициативата стои още и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините.

Близо двадесет години WWF работи в България в посока обявяване, опазване и управление на мрежата от защитени територии, които да съхраняват безценните ресурси на природата.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник

Голямата мисия на WWF е да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата, в което те я опазват и полагат грижи за нея, а тя поддържа живота на Земята, чрез своите екосистемни услуги. Всеки може да стане част от каузата на WWF, като подари час на природата на wwf.bg/earth-hour.

Кампанията се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на БНР-Благоевград и други медии. 


По публикацията работи: Биляна Славчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С програма „Еразъм“ ставаме посланици на ЮЗУ и Благоевград по света

Доктор Яна Манова е преподавател в Катедрата по романистика и германистика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и е един от много посланици на благоевградския университет по света. Наскоро тя се завърна от международен академичен обмен по програма „Еразъм“ в университета в град Ризе, Турция. „ЮЗУ „Неофит Рилски“ има договори за партньорство по програма „Еразъм“ с..

публикувано на 02.05.24 в 14:44

Концерт под надслов "Нашият Великден" в село Баня

Кметство село Баня и НЧ "Просвета-1908" канят на празничен концерт под надслов "Нашият Великден". Баня е единственото населено място, в което Великден се е празнувал цели четири дни. „Заедно ще се върнем в спомените си, пред нас ще "изплуват" картини от местностите "Силевица" , "Аранджела" , "Дабето" и "Варвара". Места, които хората от..

публикувано на 30.04.24 в 15:07
Злата Ризова

Дневният ред на омбудсмана ще бъде определен от благоевградчани

Дневният ред на Злата Ризова в ролята й на омбудсман ще бъде определян от благоевградчани. Аз ще застана зад всеки един, който аргументирано и последователно защитава обществени въпроси и дори самия себе си. Това заяви в предаването „Сюжети от деня“ новоизбраният обществен посредник в община Благоевград. Тя коментира и отхвърленото предложение за..

публикувано на 30.04.24 в 12:28

„Празник на пчелата“ организират в Благоевград

Защо е важно да ги има пчелите? Как всички ние можем да им помогнем да не изчезнат? Защо трябва да го има пчеларството като поминък и как да се храним здравословно, използвайки повече мед и пчелни продукти? Това са част от въпросите, на които ще бъде намерен отговорът в редица интересни събития, които ще се случат в Благоевград, по повод..

публикувано на 29.04.24 в 13:32

Радостина Славкова: Сега беше моментът за освобождаване на цените на тока за домакинствата

Интегрираният план за енергия и климат (ИНПЕК) е стратегически документ , който разглежда всички сектори на икономиката, така че да отговарят на повишената европейска амбиция във всички сектори да бъде постигната климатична неутралност или нулеви въглеродни емисии. На всеки две години се прави обзор на изпълнението на плана и се набелязват..

публикувано на 29.04.24 в 10:31

Първи май – празник на село Кочан

Село Кочан е едно от най-големите села в община Сатовча, област Благоевград. То попада в историко-географската област Чеч и се намира на около 10 км от границата с Гърция в Западните Родопи. Гордост на селото са брезовите гори, които оформят един от най-големите естествени брезови масиви на Балканите. Жителите на Кочан са близо 3 000, а..

публикувано на 29.04.24 в 10:04

105 години ПГ „П. Яворов“ – Петрич

   105 години чества Профилираната гимназия „Пейо Яворов“ гр. Петрич. По този повод БНР Радио Благоевград  гостува в гимназията чрез едночасово изнесено студио. 105 години по-късно, каква е равносметката за една от най-предпочитаните гимназии за обучение и възпитание от ученици, родители и учители разказа директорът Кристина Касабова...

публикувано на 29.04.24 в 09:50