Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Никлин: Работа има за години напред, стига да има желание

Нови правила, нов ред и ново отношение на хората към общите им проблеми са сред основните приоритети в работата на новоизбрания кмет на село Сапарево, община Сапарева баня, Любомир Никлин. След дълги години пребиваване в германския град Мюнхен, където живее и работи, той решава да се върне в родното село и да участва в местните избори. Новоизбраният кмет споделя, че участва в политическия живот на общината от 1989 г., от самите промени.

„Аз съм един от създателите, един от най-младите тогава, които учредихме СДС в общината. Бил съм общински съветник, никога не съм странял от политиката и затова, още преди две години, си бях определил до коя дата да работя в Мюнхен, кога да се прибирам и да участвам в изборите“, коментира за Радио Благоевград Любомир Никлин.

Гласуваното доверие от хората обаче, трябва да се заслужи, като се направи така, че в селото да се живее по-добре.

„Това, което правим най-напред, е да се почистят улиците, защото са доста занемарени от предишното ръководство на селото. Още от предишния мандат има 4 улици за асфалтиране, предвидили сме смяна на дограмата на кметството. Тук отдолу направихме проект за детска площадка, чакаме до 15 април одобрение от ПУДООС, стойността е 15 хиляди лева. Тази година ще се работи много по водопровода. Има проект от предишния кмет за направата на спортна площадка, надяваме се това да се осъществи. Има проект и за две улици, за подпорни стени, за асфалтиране, за направата на тротоари, за да се облагороди селото“, съобщи още кметът на Сапарево.

Според Любомир Никлин, работа има за години напред, стига да има желание. Но е нужно и финансиране. В момента в селото живеят около 1200 човека, сред тях и доста младежи. Идват и нови хора, които имат желания да купуват имоти, строят се и нови къщи.

„Селото ни беше много живо, демокрацията ни завари на 2400 човека, сега сме половината. Имахме училище, много неща имаше. Не искам да давам напразни обещания на хората, за да не кажат след това, че не съм ги изпълнил. Обещал съм, че работниците ще работя всеки ден, че ще бъде поддържано чисто, че инвестициите зависят от общинското ръководство и така нататък. Това, което съм го обещал, това го правим. От първия ден от встъпването ми в длъжност като кмет, се работи всеки ден, сега съм въвел ред в това отношение“, допълни кметът на село Сапарево.

Любомир Никлин е категоричен, че чистотата трябва да се поддържа всеки ден, не може да се разчита само на пролетното почистване. Фирмата по сметосъбирането си върши работата, но огромен проблем са нерегламентираните сметища във и около населеното място.

„Хората не са се научили, ако имат за нещо изхвърляне, трябва да си поръчат контейнер и всичко да си замине по каналния ред. Ето тук е къщата от баща ми, която я ремонтираме. Наложи се да изкараме всичко, поръчахме си два контейнера от фирмата и заминаха. Много е замърсено. Няма как да се справим, ако хората не искат да го правят. Много хора си изхвърлят, който където види. Това е огромен проблем. Хората трябва да имат самосъзнание и да искат да им е чисто. Няма как да опазим 1200 човека. Тези, които гледат животни, също създават проблеми, въпреки че с тях съм се разбрал, с говорене на 90% съм се справил. Там, където няма разбиране, съм казал да не се почиства. Основният проблем се решава от хората, един човек не може да реши проблема сам, това е абсурд“, категоричен е кметът на село Сапарево.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомир Никлин:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

НМД търси защитниците на децата в следващото Народно събрание и в Европарламента

Национална мрежа за децата отново стартира кампания “Гласувам за децата!”, с която търси следващите политици, готови да се присъединят към неформалното обединение “Парламентарната група за децата“. Кандидатите за народни представители за 50-то Народно събрание и тези за Европейския парламент вече могат да се запознаят с Декларациите от сайта на НМД...

публикувано на 23.05.24 в 12:44

Езиковата дигитална платформа БЕРОН помага да знаем и пазим родния български език

В Интернет вече е  БЕРОН - езиковата платформа, информационен ресурс за задължителните книжовни норми за правопис, правоговор и граматика на българския книжовен език. „ БЕРОН е дигитализиран вариант на официалния правописен речник, но включва много повече информация в четири направления – правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране...

публикувано на 23.05.24 в 11:24

Темата за донорството е важна и трябва да присъства в дневния ред на обществото

Темата за донорството е изключително важна и тя трябва да присъства в дневния ред на обществото. Това е и една от нашите цели – да даваме гласност чрез спортни събития, информационни кампании и срещи очи в очи. По този начин ще привлечем вниманието на хората към темата. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Иванка Динева, изпълнителен директор на..

публикувано на 22.05.24 в 11:24

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44