1/3 от произведена храна в световен мащаб се губи или пропилява по пътя от фермата до трапезата. Това разхищение има огромно отрицателно въздействие както върху глобалната икономика, недостига на храни, но и върху климатичните промени. „Хората по принцип не свързват климатичните промени с разхищението на храната. Тези две теми сякаш се разглеждат поотделно и аз исках да направя връзката и да я осветля малко повече“, сподели за Радио Благоевград Радина Калдамукова от платформата „Климатека“. Тя посочи, че според оценка от 2011 година на Организацията за прехрана и земеделие(ФАО), ако беше държава, изхвърлената храна в цял свят би била третият по големина източник на емисии на парникови газове, веднага след САЩ и Китай. Данни от 2020 година показват, че в ЕС общото разхищение на храна е било 127 кг на човек, в България – 86 кг, като най-големи загубите в нашата страна са в първичното производство в секторите земеделие и рибарство.Продуктите притежават различен интензитет на въглеродния отпечатък. „Зърнените култури се разхищават изключително много, над 25% и съответно те имат доста голям въглероден отпечатък от над 30% “, каза още експертът и посочи другата гореща точка – месото, чието разхищение е под 5%, но целят цикъл на неговото производство е твърде интензивен и води до над 20% от въглеродния отпечатък на изхвърлените отпадъци.
Като потребители със сигурност можем да намалим загубите от разхищението на храна. Подобряване на потребителските навици, добра организация на домакинството са част от малките, но важни стъпки, които всеки в ежедневието може да приложи.
Цялото интервю с Радина Калдамукова чуйте в звуковия файл.
Добрите сърца - това е съвременна история за помощта и подкрепата към едно 14-годишно момиче, останало без дом и родителска грижа. Деяна е отличничка, учи в елитно училище, но живее в общежитие, но без средства за оцеляването си. Останала без дрехи, обувки, без джобни за храна. Няма лаптоп и интернет, без мобилен телефон за връзка с приятели и..
Всеки понеделник, между 17 и 18 ч, пенсионерският клуб в петричкото село Коларово се превръща в творческа работилница за деца, където малчуганите могат да развиват въображението и творческите си заложби, чрез различни образователни занимания. Те се ръководят от педагога Снежана Любенова, която сподели, че идеята е съвместна – на родителите и на..
Общинска администрация – Сатовча обяви началото на поредната благотворителна кампания за набиране на средства за деца сираци и деца с трайни увреждания, която за шеста поредна година се провежда под надслов: “Нека доброто продължи!“. Новото тази година е, че със събраните средства вече ще бъдат подпомагани и деца с трайни увреждания до 18..
Д-р Надежда Савова-Григорова е обиколила света, изследвала е културите на 77 страни, месила е хляб в едни от най-опасните квартали на планетата и е открила, че навсякъде по света хората се усмихват еднакво, когато споделят хляб. Д-р Надежда Савова-Григорова е антрополог, пътешественик и писател, жена, която не просто изучава културите, а ги живее...
„Отначало“ се казва новата песен на младата поп изпълнителка RIA. РИА сподели в ефира на Радио Благоевград, че вече си има банда. „Final Four” са група близки приятели. Китаристът Виктор Колев е познат от видеоклипа на „Intact“. На барабаните е Адриян Ибовски, а на баса – Филип Стоянов, чиито вокали чувате в „Отначало“. Всички те участват във..
„Хората имат право на чиста вода и прозрачна информация“ е призивът на Сдружение за достъпна и качествена храна във връзка с ново изследване на Greenpeace и PAN Europe, което разкри тревожни нива на трифлуороцетна киселина (TFA) – „вечен химикал“, който се натрупва в питейната вода в Европа. TFA е изключително устойчиво и..
Биографичната история с много драматични обрати и живот, посветен на борбата за Свобода описва в книгата „Разложката Райна княгиня“ авторът д-р Елена Чалгънова. Това е първата и единствена книга, представяща ролята на една будна и закърмена с патриотизъм и човеколюбие жена – Райна Каназирева. Тя е учителка и активен деятел и участник в..