Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Лазаров: От Полето до Холивуд

Снимка: личен архив

Световноизвестният каскадьор Тодор Лазаров - Джуджи е в киноиндустрията повече от 20 години. Снимал се е в някои от най-големите хитове на този век, като има над 120 ленти и си е партнирал с актьори като Брад Пит, Хавиер Бардем и Орландо Блум. В този сезон на холивудските награди той влезе в киното през парадния му вход, като продуцент и екшън режисьор на индохита RRR, който спечели „Златен глобус” и „Оскар” за оригинална песен.

Тодор Лазаров е първият българин, който спечели и престижно отличие от Асоциацията на холивудските критици. Гилдията определи RRR като най-добър екшън филм, той е и филмът с най-добри каскади, режисирани именно от него. В оспорваната конкуренция индийската продукция и работата на българина са отличени пред филми като “Топ Гън: Маверик” с Том Круз и “Убийствен влак” с Брад Пит.

Самият Тодор определя скромно себе си просто като момче от село Полето, поело по дългия път към Холивуд, с  много вяра, огромни мечти и доза късмет.

„За мен успехът идва с това да го искаш много и най-вече да мечтаеш за него – да мечтаеш много повече от това, което можеш да постигнеш, повече от лимита, който сам си поставяш“, споделя Лазаров пред Радио Благоевград.

Освен мечти, разбира се е необходима и малка доза късмет. В юношеските си години световноизвестният каскадьор е бил национален състезател на България по джудо и самбо, като над 10 пъти печели титлата „Шампион на България“. Медалист е и от световни и европейски първенства по самбо, мечтае да се занимава само със спорт, докато един ден в залата не идва негов приятел, който му предлага да се пробва за една проста каскада.

„Късметът изиграва винаги много важна роля в нашия живот. В моя, този късмет беше в залата. Един ден дойде мой приятел, баща му беше „координатор каскади“ и ми предложи да се пробвам“, спомня си Лазаров, а за първата си каскада разказва и до ден днешен.

„Бях в киноцентъра, филмът се казваше „Тя“ – американска продукция. Аз трябваше просто да тичам в едно поле и да ме убият. Аз падам, правя едно кълбо напред и това беше първата ми „каскада“. Впоследствие се оказа, че това е абсолютно нищо, в сравнение с каскадите, които съм правил с коне, мотори, коли, падания отвисоко. Има каскади, които са били много опасни, тях съм ги забравил, но пък това кълбо напред ще го помня цял живот“, разказва Лазаров.

Въпреки че често се налага Тодор да пътува до Холивуд, разстоянието от него до родното му село Полето взима на един дъх. „Точно на един дъх, защото като пътуваш към твоето парче земица -  мястото, където се чувстваш най-добре, то наистина се взима на един дъх, без значение колко време пътуваш до там“, казва Лазаров, като допълва, че през последните 10 години не само се връща често в родното си село, ами е избрал именно там да живее заявявайки, че е убеден, че мястото му е там, откъдето е тръгнал.

Относно фурора, който предизвика българинът сред холивудските среди с индохита RRR, споделя, че най-важните награди за него са тези от Асоциацията на холивудските критици. „Аз, честно да си кажа, като ме поканиха в този филм, въобще не знаех, че ще се случи нещо такова и отделно от това не знаех даже, че впоследствие ще съм и продуцент и екшън режисьор. Бях и екшън камера оператор – какво ли не бях в този филм“, споделя Тодор и допълва, че дори танцът към песента от филма “Natu natu”, която е носител на „Оскар“ и „Златен глобус“ за най-добра песен, е трябвало да бъде заснет в България, но епидемията от COVID е отнела възможността това да стане факт.

„Мога да кажа с гордо вдигната глава, че съм част от  филм, който е спечелил всички видове награди, които могат да се спечелят по света – и аз съм голяма част от целия този процес. Отделно от това, ние имаме голяма част от екипа на каскадьорите, които бяха българи. Част от филма е сниман в България – в Копривщица и Банско, ние толкова сме свързани с този филм, че трябва да се гордеем“, заявява Лазаров.

Още за киноиндустрията у нас и по света, какво не достига на българското кино и кой е ключът към големия успех на малкия човек, чуйте в интервюто на Ваня Бахчиванова с Тодор Лазаров.


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С програма „Еразъм“ ставаме посланици на ЮЗУ и Благоевград по света

Доктор Яна Манова е преподавател в Катедрата по романистика и германистика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и е един от много посланици на благоевградския университет по света. Наскоро тя се завърна от международен академичен обмен по програма „Еразъм“ в университета в град Ризе, Турция. „ЮЗУ „Неофит Рилски“ има договори за партньорство по програма „Еразъм“ с..

публикувано на 02.05.24 в 14:44

Концерт под надслов "Нашият Великден" в село Баня

Кметство село Баня и НЧ "Просвета-1908" канят на празничен концерт под надслов "Нашият Великден". Баня е единственото населено място, в което Великден се е празнувал цели четири дни. „Заедно ще се върнем в спомените си, пред нас ще "изплуват" картини от местностите "Силевица" , "Аранджела" , "Дабето" и "Варвара". Места, които хората от..

публикувано на 30.04.24 в 15:07
Злата Ризова

Дневният ред на омбудсмана ще бъде определен от благоевградчани

Дневният ред на Злата Ризова в ролята й на омбудсман ще бъде определян от благоевградчани. Аз ще застана зад всеки един, който аргументирано и последователно защитава обществени въпроси и дори самия себе си. Това заяви в предаването „Сюжети от деня“ новоизбраният обществен посредник в община Благоевград. Тя коментира и отхвърленото предложение за..

публикувано на 30.04.24 в 12:28

„Празник на пчелата“ организират в Благоевград

Защо е важно да ги има пчелите? Как всички ние можем да им помогнем да не изчезнат? Защо трябва да го има пчеларството като поминък и как да се храним здравословно, използвайки повече мед и пчелни продукти? Това са част от въпросите, на които ще бъде намерен отговорът в редица интересни събития, които ще се случат в Благоевград, по повод..

публикувано на 29.04.24 в 13:32

Радостина Славкова: Сега беше моментът за освобождаване на цените на тока за домакинствата

Интегрираният план за енергия и климат (ИНПЕК) е стратегически документ , който разглежда всички сектори на икономиката, така че да отговарят на повишената европейска амбиция във всички сектори да бъде постигната климатична неутралност или нулеви въглеродни емисии. На всеки две години се прави обзор на изпълнението на плана и се набелязват..

публикувано на 29.04.24 в 10:31

Първи май – празник на село Кочан

Село Кочан е едно от най-големите села в община Сатовча, област Благоевград. То попада в историко-географската област Чеч и се намира на около 10 км от границата с Гърция в Западните Родопи. Гордост на селото са брезовите гори, които оформят един от най-големите естествени брезови масиви на Балканите. Жителите на Кочан са близо 3 000, а..

публикувано на 29.04.24 в 10:04

105 години ПГ „П. Яворов“ – Петрич

   105 години чества Профилираната гимназия „Пейо Яворов“ гр. Петрич. По този повод БНР Радио Благоевград  гостува в гимназията чрез едночасово изнесено студио. 105 години по-късно, каква е равносметката за една от най-предпочитаните гимназии за обучение и възпитание от ученици, родители и учители разказа директорът Кристина Касабова...

публикувано на 29.04.24 в 09:50