Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователната платформа "Книговище" връчи годишните си награди

Образователната платформа Книговище връчи големите си годишни награди и наградите от Априлското състезание по четене с разбиране. Призове в различни категории получиха над 1000 деца от 37 населени места. 

Традиционните годишни награди на Книговище поощряват успехите и постоянството на цели класове и отделни читатели, които всеки месец в периода октомври 2023  - април 2024 са получавали месечните дигитални награди на платформата. А в категорията „Творец“ бяха отличени децата, които са създали най-много въпросници по детски книжки за "Книговище". 

14 класа от цялата страна получиха приза „Читатели на 2024“, а 41 деца спечелиха индивидуални титли „Читател на 2024“. Най-четящите са от Бургас, Варна, Враца, Димитровград, Етрополе, Костенец, Кресна, Перник, Пловдив, Русе, Самоков, Свищов, Силистра, София и Хасково.

3251 деца се включиха в надпреварата. Въпросниците на Книговище бяха решени цели 153 719 пъти. 

Акцент тази година беше възможността да се създават въпросници и децата пораснаха като автори. 108 деца обогатиха библиотеката на платформата с 387 книговищни въпросника! 

35 класа бяха отличени като „Най-четящите класове“, а 32 деца получиха индивидуални награди в категория „Шампион по четене с разбиране и творец“.

В Априлското състезание по четене с разбиране най-добре се справиха децата от градовете Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Враца, Горна Оряховица, с. Градина, Гоце Делчев, Добрич, Етрополе, Кнежа, с. Костандово, Кресна, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Пловдив, Правец, Разград, Русе, Самоков, Сандански, Свиленград, Свищов, Силистра, София, Търговище и Хасково.

Вижте всички наградени ТУК

Подробностите може да чуете от Искра Джанабетска, един от създателите на платформата Книговище.


По публикацията работи: Зоя Караджова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Трънското село Бусинци - домакин на „Фестивала на сръчните ръце“

За втора поредна година проявата в село Бусинци ще представи ръчни занаяти и традиции в нашата страна. В трите последни дни от месец юни „Фестивала на сръчните ръце“ ще представи около 15 занаята и умения. Сред тях е малко познатия „Тъкане на колани на кори“, което в момента се практикува само от трима души в България. Това информира за..

публикувано на 17.06.24 в 14:24

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27