Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50% от местата в Спешните центрове от години стоят незаети

Автор:
Снимка: Съюза на парамедиците в Бълга

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети, пишат от Съюза на парамедиците в България.

"В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският труд в линейките е изключително скъп и затова там са оставени единични лекарски екипи, които поемат само строго специализирани случаи. Във всички останали ситуации спешността се осигурява от парамедици. Парамедикът не може да замени лекаря, но специалното му обучение позволява стабилизиране, поддържане на жизнените показатели и спешен транспорт до най-близкото лечебно заведение, където пострадалият се поема от обучен лекарски екип. Доказано е, че в държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при инциденти е намаляла с над 70%.

У нас няма воля за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. Всичко това се измерва в загубени човешки животи, тъй като липсата на екипи бави обслужването на адресите и спешното транспортиране. Масово и в много региони в страната е напълно невъзможно спазването на "златния час" при тежки спешни състояния и инциденти.

Съюзът на парамедиците в България вече цяла година работи по този казус, но въпреки десетките срещи, участието в комисии и работни групи, стъпките напред са много бавни. Парамедици продължават да бъдат наемани в спешни центрове на други длъжности, без да се регламентират точно техните задължения. Други се отчайват и избират емиграцията като единствената възможност за реализиране в професията. Трети започват работа в лечебни заведения или обезпечават с уменията си спортни състезания, филмови продукции, детски лагери.

Съюзът на парамедиците направи анализ на свободните работни места, обявени от 27-те центъра за Спешна помощ в страната. Във всяко от ЦСМП-тата търсят поне 10 лекари. Често се срещат призиви като "спешно назначаваме" и въпреки това назначения няма. Свободни стоят и бройки за медицински сестри и фелдшери. Трансформирането им в длъжности за парамедици би помогнало на системата и пациентите изключително много. Според отговор на наше писмо от МЗ това е в правомощията на всеки директор на ЦСМП и не може да бъде централно разпоредено от министерството. Въпреки че част от ЦСМП са записали в плановете си за развитие назначаване на парамедици, това се случва трудно.

Има положителна практика в ЦСМП – София, Пловдив и Бургас, но в други области на страната – не, макар че някъде свободните места достигат до 60%. В област Враца например търсят 10 лекари. Подобно е положението и в Силистра.

Друг проблем е, че въпреки наличието на единни протоколи за работа в спешна помощ, във всяка от областите се работи по различни правила. Липсва задължителна едногодишна подготовка по спешна помощ за всички заети – лекари, сестри и друг персонал. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброволното кръводаряване трябва да се популяризира и насърчава

На 14 юни 2023 г. в целия свят отново ще бъде отбелязан Световният ден на кръводарителя. Официално обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие, денят предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

При мигрена – потърсете невролог, не се самолекувайте

Мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света, засягащо повече от 10% от общото население. Което означава, че един на всеки седем души страда от мигрена. Признаци, симптоми, причини, терапевтични подходи при лечение на мигрена – темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград неврологът д-р Иван..

публикувано на 07.06.24 в 11:43

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в..

публикувано на 30.05.24 в 14:03

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

Личната мотивация е най-важна за отказ от цигарите

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Благоевград през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на..

публикувано на 16.05.24 в 10:24

Безплатни изследвания на пушачи в Благоевград

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Благоевград през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на..

публикувано на 14.05.24 в 10:19

Имунизират срещу коклюш бременни жени в Благоевград

Регионалната здравна инспекция в Благоевград създаде организация за извършване на препоръчителна имунизация срещу коклюш  на бременни жени между 27-ма и 36-та гестационна седмица, независимо от здравноосигурителния им статус. „ Ваксината ще изгради имунитет при бременните жени преди раждане. След раждане ваксината срещу коклюш на бебето се..

публикувано на 14.05.24 в 09:37