Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Духът на Хималаите“ и посланията, които остават!

Днес на 3 юни, когато се навършват 40 дни от кончината на проф. д-р Александър Илиев, на Камерната сцена в „Славянска беседа“ в София, от 19 часа, ще бъде официално представена последната му книга „Духът на Хималаите“.

 Проф. Илиев е с изключително богата творческа кариера и е познат на широката публика в ролите му на драматичната, музикалната и вариететна сцена, като режисьор-постановчик в документалното кино, автор на редица исторически и научни книги.

Влиза за първи път в книгата за рекордите на Гинес с 24-часово мим-шоу без прекъсване през 1992 г. През 1994 г. увеличава рекорда си с един час. Другите му два рекорда са свързани с Хималаите – единият поставен заедно с известни български изпълнители като Теодосий Спасов, Дони, Коцето Калки, които също ще присъстват на събитието, и подготвения от тях Еверест концерт, другият е за  300-километров маратон от базовия лагер на Еверест.

„Съпругът ми работи много усърдно върху „Духът на Хималаите“, с много голямо желание, с много голяма любов. Даде я за печат и два дни по-късно си отиде внезапно. Хубавото е, че успя да я завърши и да остави на много хора – на своите почитатели и всички, които се интересуват от Изтока, своите знания и лични наблюдения от Изтока, в района на Хималаите“, коментира за Радио Благоевград съпругата на проф. Илиев – Таня Илиева.

Книгата, издадена преди „Духът на Хималаите“, е под заглавието „Буда лечителят“, която също е свързана с Изтока, но по-конкретно с тибетската традиционна медицина. В двете книги професор Илиев споделя със своите читатели научните си търсения.

„Той беше ръководител на много както научни, така и поклоннически експедиции в този регион. Водеше много хора на място, както и свои колеги, учени. Той беше културен антрополог, освен театрален режисьор, беше учен, изследовател и специално в „Духът на Хималаите“ той публикува много голяма част от своите полеви дневници и смятам, че книгата ще е много интересна за хора, които проявяват интерес към региона на Хималаите“, сподели Таня Илиева.

Проф. Илиев остава учител, духовен наставник, вдъхновител, някои от студентите му дори го определят като родител. Той остава човекът, раздал своето сърце към всеки познат или непознат, с когото го е срещнала съдбата. А урокът, който остава след себе си, е да ценим времето си и да го изживяваме пълноценно.

„Той умееше да сбъдва мечтите си. Имаше едно изключително качество – да действа на момента. Може би едно от най-важните неща, с които ще го запомнят хората е, че той не търсеше подходящ момент да реализира своите мечти и намерения. За него всеки момент беше подходящ да работи върху своите идеи. Не губеше време. Много пъти съм чувала да му казват „Когато разказвате за себе си, сякаш сте живели не един, а няколко живота“ като негова спътница в живота, действително потвърждавам, че това беше така“, разказва още Таня Илиева.

Повече за посланията, останали от проф. Илиев и „Духът на Хималаите“, можете да чуете в прикачения звуков файл с интервюто на Ваня Бахчиванова със съпругата му Таня Илиева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24