На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
„Това е най-древната професия, която ще продължи в бъдещето. За съжаление, човешката дейност вече се измества от изкуствения интелект и механизацията в процеса на производство на хляба, защото младите хора нямат афинитет към тази професия. Тя е тежка, отговорна, полага се нощен труд, по празниците има страшно много работа и това е факт, който не привлича младите хора“, коментира Кукушева.
По думите й, заплащането на заетите в бранша е същото като в останалите европейски държави, но въпреки това, отношението към този труд не е положително. Отливът от професията на хлебаря е повсеместен и не е характерен само за България.
„За съжаление, модерните технологии изместват все повече хората от професиите, в които се изисква ръчен труд. Не съм оптимист, че историята може да се върне назад. Смятам, че отливът от тази професия е траен и някои професии, между които и тези две, за които говоря, ще бъдат силно редуцирани в следващите до 10 години и ще се превърнат в бутикови професии, а хората, работещи в бранша, ще се превърнат просто в оператори на машини“, сподели още председателят на браншовата организация на хлебарите и сладкарите.
Според Марияна Кукушева, нулевото ДДС на хляба, което остава до края на годината, се е отразило положително, защото е довело до „изсветляване“ на бранша и до изчезването на „сивата икономика“ в него. Другият голям социален ефект е, че продължава да не се начислява ДДС върху цената на хляба. Но, основният проблем остава липсата на работна ръка в хлебопроизводството, който не може да бъде решен само от бранша.
Пазарът на зърнените култури в момента е спокоен, въпреки че през последните две седмици на борсата се наблюдава с около 100 евро по-висока цена на пшеницата. Към момента не може да се коментира бъдещата цена на пшеницата, защото жътвата предстои. Българският хляб и в момента е най-евтината храна в целия Европейски съюз и тази тенденция най-вероятно ще бъде запазена.
През последните години категорично намалява консумацията на хляб в България, заради търсенето на друг вид тестени изделия, които изместват насъщния. Намалява и населението в България, така че някои статистики са обясними от гледна точка на демографската криза, но хлебопроизводството продължава да бъде бързо развиващ се бранш и ежедневно България продължава да присъства на големия европейски пазар, чрез големите търговски вериги.
„Пожелавам на хлебопроизводителите и сладкарите преди всичко здраве, благословение от Бога, защото след Бог е хлябът и много устойчивост в идващите процеси, които ни очакват до края на годината и в бъдещ период. Но, нека бъдем оптимисти, хлебарите са хора, които пазят вярата в себе си и я даряват на всеки свой потребител, чрез хляба, който произвеждат“, пожела Марияна Кукушева.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Марияна Кукушева:
Членството на България в Шенген ще има значително отражение върху туризма и бизнеса, като се очаква облекчаване на граничния режим и засилване на трансграничните връзки с Гърция и други съседни държави. Това коментираха в предаването „Събуди деня“ по Радио Благоевград туроператорът Здравка Чимева и адвокат Борис Харизанов, член на Българо-гръцката..
Младежи от Югозападна България ще имат възможност да разгледат света „наопаки“ по време на работилницата „Наопаки: Светът през различни гледни точки“, чието първо издание ще бъде на 4 януари 2025 г. в Перник. Инициативата е организирана от Международния младежки център в града, като идеята е работилницата да се проведе и в Дупница, Благоевград и Гоце..
От отколешни времена, на 1 и 2 януари в петричкото село Ключ, кукери гонят злите сили обикаляйки къщите на местните хора, наричайки им здраве и берекет. През последните три-четири години обаче, се е утвърдила традицията това да се случва на 2 януари. „Защо на 2-ри, а не на 1 януари? Ами защото, след посрещането на Новата година хората са..
„Синини“ на Шанел Еркин е опит за създаване на любовен пантеон от ежедневното.“ – това пише Георги Гаврилов за дебютната книга на Шанел Еркин. Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с Шанел Еркин за тази книга: Шанел Еркин е родена във Варна. Учи оперно и класическо пеене. Още от десетгодишна изнася образователни..
"Винаги оптимист. Никога нито за миг не съм преставал да вярвам в тази идея" - с тези думи на Георги Гаврилов завърши разговорът с него в поредното издание на "Арт сезони". Разговор за годината на издателствата, по навик определяни като "малки", но редовно наместващи се сред "големите", когато става дума за отличени от журита и аудитория техни книги...
В края на 2024 всеки си прави равносметка за това, какви бяха неговите 366 дни от изминалата година. Как да изпратим своята година с всичко хубаво и негативно в нея, но с удовлетвореност, а не с отчаяние и горчивина? Как да ценим малките неща в живота, които ни правят щастливи, а може би не си даваме сметка за това? Как да провокираме късмета си..
2024 година е новата най-топла година в историята и първата, през която повишението на средната температура на Земята е над 1.5 °C , което е над определената граница от Парижкото споразумение за климата - сочат данните на службата по изменение на климата по програмата „Коперник“ (C3S). За Радио Благоевград ги съобщи Николай Петков от..