Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с пожарите в Кюстендилско

Снимка: ЮЗДП

Продължава гасненето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на селата Коприва, Цървендол и Преколница, община Кюстендил. До снощи пожарът е локализиран на 90 процента, развил се е на площ около 600 дка. В момента има само тлеещи огнища.

Днес на терен са три екипа на противопожарната служба и четири - на горското стопанство. Пожарът възникна в четвъртък миналата седмица, като тръгна от частно сечище в района, казаха по-рано от Югозападното държавно предприятие. Пожарът е в близост до границата с Република Северна Македония.

Снощи, малко преди 23:00 часа, е постъпил сигнал за пожар в района на село Мърводол, община Невестино. Огънят е засегнал около 65 дка площ. В гасенето са се включили и 20 души местно население. Огънят е бил в опасна близост до къщите, казаха още от полицията.  Пожарът е ликвидиран  около 1:30 часа след полунощ. В гасенето са участвали два екипа на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", спасени от опожаряване са 6 къщи.

Пожар в землището на с. Новоселяне, община Бобов дол, е възникнал в сухи треви около 17:30 часа вчера. Огънят се е развил върху площ от 60 дка. Гасили са два противопожарни екипа от противопожарната служба в Бобов дол, 10 души местно население. В гасенето са били ангажирани трактори, помощ са оказали и трима служители на горското стопанство в Дупница. Спасени от опожаряване са 60 дка посеви.

Вчерашните пожари са причинени от небрежност, коментираха от полицията в Кюстендил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Овладян е пожарът в землищата на общините Сливница, Божурище и Брезник

Овладян е пожарът в землищата на общините Сливница, Божурище и Брезник, съобщиха от Държавно горско стопанство – Брезник.  На територията на община Брезник остава да дежурят екипи на Пожарната и горски служители, каза директорът на Държавно горско стопанство Брезник Юлий Сираков. Той заяви, че на места все още има тлеещи огнища. Има и вятър. Ако не..

публикувано на 25.08.24 в 16:50

Пожарът при Черни връх се разраства, може да прехвърли билото

Пожарът при Черни връх в Рила се разраства във всички посоки. Това каза за Радио Благоевград директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов. „Около 100 огнеборци – пожарникари, горски служители и доброволци, се опитват да удържат огнената стихия, но успяваме горе-долу и то само в долната част. В гасенето се използват дронове за хвърляне на вода, но..

публикувано на 25.08.24 в 15:45

Патриарх Даниил отслужи света литургия в Перник

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 25.08.24 в 14:56

Жителите на Кочериново готови на крайни действия заради безводието

Протест за втори път тази седмица блокира пътя до Рилския манастир. Около 50-ина жители на Кочериново бяха недоволните от безводието, които затвориха пътя до Рилския манастир на разклона за село Стоб. През 5-10 минути се пускаха автомобили. Младите хора бяха начело на протеста днес. Те са готови на крайни действия заради липсата на вода в..

публикувано на 25.08.24 в 12:40
Снимката е илюстративна

Новият пожар над Пастра е предизвикан от мълния

Мълния възобнови пожара над село Пастра, под язовир „Калин“, каза за Радио Благоевград Георги Кабзималски от ДГС "Рилски манастир". „Към момента горят над 150 декара в алпийската част на планината.Теренът е труднодостъпен, гасенето е само наземно. Пуснали сме линия и на ръка. Много е тежък теренът. Участват пожарникари - към 15 човека и горски –..

публикувано на 25.08.24 в 12:28

Възобнови се пожарът над село Пастра

Възобновил се е пожарът в гората над село Пастра, под язовир "Калин". Пожарът пламна миналата седмица и затвори пътя от селото до хижа "Чала", но беше овладян. Сега обаче силният вятър го е разпалил отново, съобщи за Радио Благоевград говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка. В гасенето днес участват пожарникари от Рила..

публикувано на 25.08.24 в 11:33

Гасят пожара под Черни връх с дрон

Пожарът при Черни връх засега ще се гаси с дрон.  Информацията е от народния представител от Дупница Николай Златарски, който е на терен. Анализ на ситуацията на място извършват директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов и директорът на Пожарната в Кюстендил Светослав Георгиев. Организиран е щаб в..

публикувано на 25.08.24 в 11:26