Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години добивът на мед е започвал след 15 август, но тази година, заради топлото време, ваденето на медните пити е започнало с месец по-рано.

„Много рано тръгна годината. Пролетта тръгна рано, всички дървета, храсти и растения се разлистиха по-рано и затова се получи това нещо. Това е добре за нас, пчеларите. До 15 август има още време, ако има валежи и няма аномалии във времето, може пчелите за съберат и още малко мед “, сподели за Радио Благоевград пчеларят.

Засега, реколтата е добра, добро е и качеството на меда. Медът, който добива Стойо Мудев е качествен и много полезен, защото се събира от горски билки и плодове.

„При нас предимно пашата е природата. Има всичко - чайове, малини, билки. Медът не е тъмен, по-светъл е от малините. 1150 метра е надморското равнище, на което се намират пчелините ми, не е като да са на магистралата. От природата е медът, затова е чист и натурален“, похвали се пчеларят.

По думите му, за съжаление, от година на година пчеларството у нас става все по-трудно. Пролетта е била тежка, заради много дъждове, пчелите са останали без храна, което е наложило да се подхранват допълнително. Дъждовете и болестите са били сред основните проблеми през пролетта.

„Ние имаме пчеларски магазин, идват много млади хора, но едно семейство, дори да има 100 пчелни семейства, не може само с това да се издържа. Един от проблемите е, че няма къде да се продаде медът. Търговците го искат без пари. Ако извадиш до 20 кг мед на година е добре, ако е повече е още по-добре. Нашият мед не може да се сравнява с меда от лавандула, рапица и слънчоглед или други технически култури, затова по-трудно се продава. Нашият мед е букет от билки, затова е толкова вкусен и полезен“, споделя още дългогодишният пчелар.

Според него, новата реколта от мед се продава под себестойността, един буркан струва за около 17 лева, което не покрива разходите.

„На мен, 1 килограм мед с моя труд, ми излиза над 30 лева. На пазара може да се намери и за 10 лева, но това не е истински мед. Този доход  ми е помощ към семейния бюджет. Добре е, че имам на кого да предам занаята. Помагат ми двамата синове, на тях разчитам. Много ми помагат, много съм доволен. Жалко, че хората си купуват мед само когато са болни, през другото време не го търсят много. Особено за децата е много полезен. В магазините е имитация, затова децата  затлъстяват. Ако му намажеш една филийка с истинско масло и мед, ще яде и ще пее, защото е много полезно“, категоричен е пчеларят.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Стойо Мудев:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Внимание: Опасна играчки крият химически рискове за здравето на децата!

Маска на клоун за Halloween е забранена за продажба в Европейския съюз. Разпоредени са мерки по изтеглянето на партидите от пазара, заради прекомерна концентрация на фталат, информират от онлайн платформата „Ние, потребителите“.  Лабораторните тестове са измерили стойност 40,96% от теглото. Това несъответствие е в нарушение на Регламента..

публикувано на 17.10.24 в 14:12

Кресна празнува

В деня на небесния покровител на българите свети Иван Рилски, Кресна отбелязва празника на града. На 19-и октомври е и храмовият празник на храм-паметника и костница в Кресна „Свети Иван Рилски“. В него се пазят костите на повече от 500 военни, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световни войни. В 7.30 е началото на..

публикувано на 16.10.24 в 11:31

Хижа „Македония“ е обявена за „Хижа за пример“

Хижа „Македония“ е обявена за „Хижа за пример“. Наградата е част от конкурса „Хижа на годината“. Паричното възнаграждение е 20 000 лева, които са предоставени на стопаните от дружество "Айгидик" в Благоевград.  В тазгодишната кампания “Хижа на годината” бяха номинирани над 100 хижи и заслони от всички планини в цялата страна. Конкурсните..

публикувано на 16.10.24 в 09:25

Ромен Рачков: Соргото - спасителната алтернатива в земеделието при критични климатични условия

Родината на соргото е Екваториална Африка. Тази древна култура е  растение от семейство житни, което със своята устойчивост на суша и високи температури става все по-категоричен заместител на традиционните зърнени култури, отглеждани и в Европа. Тя е позната и в България, но интересът към нея все още е слаб. „ Соргото  е отлична алтернатива  на..

публикувано на 14.10.24 в 10:08

Тихомир Стоицов: 2024 година е изключително тежка за пчеларите

Тихомир Стоицов е  председател на Браншовия пчеларски съюз „Пчела“ – град Кюстендил. За Радио Благоевград той сподели, че всяка изминала година е все по-трудна за пчеларите, техният брой бързо намалява, много се отказват и продават целите пчелини, заедно с инвентара за обслужването им. „ 2024 година  е изключително тежка година, да не кажа..

публикувано на 14.10.24 в 09:47

Фолклорен празник "Някога, когато хлябът имаше душа" в село Генерал Тодоров

Петричкото село Генерал Тодоров се подготвя за празника ,,Някога, когато хлябът имаше душа". Пътуването назад във времето и надникване в битието на хората от миналия век ще бъде на 13 октомври, неделя. 360 участници ще се включат в третото издание на фолклорния празник. „Над 5 часа на сцена гости от близо и далеч ще радват публиката с..

публикувано на 11.10.24 в 15:23

Жители на две дупнишки села готови на протести заради некачествена вода

Жители на селата Баланово и Палатово са готови на протести и блокиране на пътя Дупница-Кюстендил заради негодна за пиене и битови нужди вода. Повече от 10 години е проблемът с некачествената вода в тези населени места. Хората очакват решение от институциите на дългогодишния проблем.  В отворено писмо с над 200 подписа жителите..

публикувано на 10.10.24 в 15:16