Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП отхвърли предложението за увеличаване на пенсионната възраст

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

БСП не приема предложението на социалното министерство за увеличение на пенсионната възраст, заяви лидерът на партията Михаил Миков след заседанието на Изпълнителното бюро: 
Не приемаме предложеното увеличаване на пенсионната възраст до 67 години. Понеже има едно изявление, че има основа за съгласие, ние не можем да участваме в такъв тип съгласие при тази икономическа обстановка, при тази демографска ситуация.
По намерението на ГЕРБ да внесе промени в Гражданския процесуален кодекс и в Наказателния кодекс, с които главният прокурор да спира сделки, Миков припомни позицията на левицата още от 1998 година за принципното си съгласие прокуратурата да може да атакува определени сделки, но при ясни правила:
Водени от тази позиция, много внимателно ще обсъдим предлаганото и смятаме, че не е зле при достатъчно гаранции за правата прокуратурата да има поглед върху това, което се случва в стопанския оборот. Не бива това да се извежда като отношение само по повод на този казус, защото това води до извънредно законодателство. Въпросът е принципен и напоследък имам усещането, че у нас законите се правят по повод на конкретиката, а законодателят трябва да прави общи абстрактни правила за поведение, а не свързани с този или онзи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Промените в пенсионния модел предвиждат укрепването на първия солидарен стълб

Промените в пенсионния модел, изготвени от социалното министерство, предвиждат укрепването на първия солидарен стълб, предвидимост от капиталовите схеми и по-високи пенсии в дългосрочен период. Над 30 са предложенията, сред тях - плавно повишаване на..

обновено на 31.03.15 в 13:44

Пенсионна реформа: Остава правото на избор за парите за втора пенсия

В пакета от предложения за пенсионната реформа остава правото на избор къде да отиват парите за втора пенсия. Финансовият министър Владислав Горанов още през януари предложи формулата за многократно преместване от частен фонд към държавния и обратно:..

публикувано на 31.03.15 в 14:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44