Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в пенсионния модел предвиждат укрепването на първия солидарен стълб

| обновено на 31.03.15 в 13:44
Снимка: БГНЕС

Промените в пенсионния модел, изготвени от социалното министерство, предвиждат укрепването на първия солидарен стълб, предвидимост от капиталовите схеми и по-високи пенсии в дългосрочен период. Над 30 са предложенията, сред тях - плавно повишаване на пенсионната възраст с крайна цел мъже и жени да се пенсионират на 65 години при масовата трета категория труд - обясни вицепремиерът Ивайло Калфин:

За мъжете трета категория започва две години с по два месеца, после с един месец до 2029 годинa, когато ще стигнат 65 години тези, които ще се пенсионират тогава. За жените трета категория - до 2030 година по два месеца годишно, след което по три месеца до 2037 година, когато ще достигнат същата възраст. Това е най-меката възможна стъпка.

Ще предложа даване на възможност за предсрочно пенсиониране - една година, до 12 месеца, тогава, когато не достига възраст, знаете, че за стажа се признават учене, майчинство и т.н., може да се купи и допълнително стаж, но възрастта трудно се купува. Този, който не може да стигне до тази възраст, 12 месеца по-рано да се пенсионира.

Все още няма договореност каква задължителна възраст за пенсиониране ще се въведе в сектор "Сигурност", но тя ще е близка до тази, на която сега реално се пенсионират, военните, полицаите, съдиите и служителите на ДАНС и тези в затворите, каза Калфин.
Средната възраст, на която са се пенсионирали служители  в сектор "Сигурност", напомням, това са военни, МВР, ДАНС, ВВС, съдебна охрана, охрана на затворите и така нататък, 75 хиляди души в тази система. Миналата година тези, които са се пенсионирали, са се пенсионирали на 52 години и осем месеца. Второто нещо, освен минимална възраст, което трябва да търсим, това става със съгласие на тези системи и да се разграничат, този, който работи и времето,  което се работи при висок риск и чиновническата работа, която е  сравнима със служители в други сфери.
До седмица ще са ясни и промените за инвалидните пенсии, уточни Калфин. Към Министерството на здравеопазването има създадена специална работна група:
Параметрите на това, което търсим е хората, които са освидетелствани, първо да се освидетелстват към намалената функционалност, към здрав човек на същата възраст и второ, което за мен е много важно, да се дават съответните указания този човек, който има увреждане какво може да работи, за да може той да влезе в системата на бюрата по труда, да се насърчава, да търсим инструменти за работодатели и така нататък, а не да му се даде един процент нетрудоспособност, с който общо взето от там нататък голяма част се самоизключват от пазара на труда.

В пакета от предложения за изменение на пенсионната система няма въвеждане на данък върху пенсиите за работещите пенсионери, отпада и предложението държавните служители сами да плащат осигуровките си. За да се повишат приходите, се предлага също плавно да нарастват и осигурителните вноски за пенсия и за безработица, посочи социалният министър:

0,5 % едната година за фонд "Пенсии", следващата -  0,2 на сто. За фонд "Безработица" в продължение на 12 години с общо увеличение 4,5%. Продължавам да твърдя, че това е плавен и много поносим за работодатели и работещи механизъм. Зная, че има други предложения, готов съм да ги обсъдим, не затварям темата с това предложение, но мисля, че вече трябва да вървим към окончателно решение на този въпрос.

За земеделските производители се предлага минималният осигурителен доход да нараства с по 60 лева и за две години да се достигне нивото за самоосигуряващите се лица.

Репортажа на Цветелина Стоянова, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете в звуковия файл.

Анализът на Цветелина Стоянова от предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Пенсионна реформа: Остава правото на избор за парите за втора пенсия

В пакета от предложения за пенсионната реформа остава правото на избор къде да отиват парите за втора пенсия. Финансовият министър Владислав Горанов още през януари предложи формулата за многократно преместване от частен фонд към държавния и обратно:..

публикувано на 31.03.15 в 14:12
Михаил Миков

БСП отхвърли предложението за увеличаване на пенсионната възраст

БСП не приема предложението на социалното министерство за увеличение на пенсионната възраст, заяви лидерът на партията Михаил Миков след заседанието на Изпълнителното бюро:  Не приемаме предложеното увеличаване на пенсионната възраст до 67 години...

публикувано на 31.03.15 в 16:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44