Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Василев: Няма заповед за премахване на укрепителното съоръжение в Алепу

Официално становище изпрати Стоян Василев, инвеститор на строежа на Алепу известен като "подпорната стена". Преди ден Дирекцията за национален строителен контрол възложи на Центъра за научни изследвания и проектиране (ЦНИП) към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), да изготви техническа експертиза за премахване на незаконния строеж в местността „Алепу“.

Инвеститорът на проекта уточнява, че към настоящия момент не е била получавана официална или неофициална информация, свързана с реализирания първи етап на „Курортен комплекс „Алепу Вилидж“ - „Укрепване на свлачище“. 


Публикуваме текста без редакция.

"За пореден път нямаме информация и не бихме могли даже и да предполагаме защо държавни институции разпространяват информация без да са налице официални документи, за които да сме информирани като инвеститор в проекта.

Фактите са следните:

·  до 15 март 2022г. няма заповед за премахване на укрепителното съоръжение;

·  до 15 март 2022г. не сме били уведомявани за започнало каквото и да е производство за установяване на незаконен строеж;

·  укрепителното съоръжение е въведено в експлоатация с Разрешение за ползване № СТ-05-118 / 13.02.2020 г., издадено от самите органи на ДНСК;

·  решението на ВАС № 11591 от 16.11.2021 г. по административно дело № 4725 / 2021 г. на ВАС няма общо с преценяване на „законността“ на строежа, тъй като този въпрос е вън от предмета на делото. С това си решение съдът нито е обявил, че завършеният първи етап е „незаконен строеж“, нито е разглеждал заповед за премахването му.

·  строежът не може да се квалифицира като незаконен, защото няма нито един акт на която и да е институция в тази посока;

·  официално не сме получавали никаква документация, нито сме уведомявани за започване на каквато и да е процедура по обявяване на укрепителното съоръжение за незаконно.

Както всички специалисти знаят, съоръжението не е „скрит“ хотел, а е укрепително съоръжение, което със своите контрафорси възпира активно свлачище. Също така за пореден път подчертаваме, че желанието да се запази съоръжението, като се махнат някои контрафорси е невъзможно, без да се компрометира цялата конструкция, както е видно и от становища на Геозащита и МРРБ от 2020 г.

Изказваме недоумението си, че макар и укрепителното съоръжение да е законосъобразно, по причини, не намиращи опора в закона, държавата има намерение да налага провеждане на мероприятия в частен имот, за който собственикът има всички необходими разрешения за осъществяване на легитимно инвестиционно намерение. Както и не можем да приемем представител на властa, независимо дали централна или местна, да квалифицира на своя глава законно съоръжение като незаконно, без да предостави документ или друга информация по темата.

Днес подаваме искания до всички отговорни институции, за да ни бъде предоставена официална информация във връзка с предприетите действия и да ни бъдат връчени административните актове, въз основа на които органите на ДНСК възлагат експертиза за премахване на изграденото законно противосвлачищно съоръжение.

Разчитаме на желанието на правителството да се бори с корупцията и да действа законосъобразно. Вярваме, че няма да действа незаконно и целенасочено, без да се вникне в конкретния казус и проблем. Отворени сме за диалог и сме готови да съдействаме, за да може да се изяснят всички детайли по този проект и да се предприемат необходимите законови действия. До този момент сме отправяли молби за срещи с министерства и други заинтересовани страни, за да ги запознаем с пълната фактология по случая, но такива срещи все още не са осъществени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

публикувано на 02.05.24 в 11:17
(архив)

Центърът за международна закрила в Ямбол ще продължи да работи, благодарение на БЧК

В Ямбол продължава дейността си центърът  за лица, търсещи международна закрила. В момента в него живеят 11 украински граждани. До края на април  дейностите в центъра се финансираха изцяло по Норвежкия механизъм, но от началото на месец май функционирането се осигурява от БЧК, уточни директорът на местната структура на организацията  Митко Филипов:..

публикувано на 02.05.24 в 11:03
Тайната вечеря на Христос с учениците му.

Велики четвъртък е: православният свят съпреживява последната земна седмица на Христос

Днес е Велики четвъртък - ден от Страстната седмица, в която православният свят съпреживява последните земни дни на Исус Христос. Евангелията разказват, че на този ден Божият син празнува последната си Пасха с 12-те си ученици. На тайната вечеря Той им разкрива, че един от тях ще го предаде и че след смъртта си ще бъде възкресен. След това се моли в..

публикувано на 02.05.24 в 07:48

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец"...

публикувано на 01.05.24 в 16:29

"Булевард Демокрация" на 1 май:

Не знам за Вас, но аз съм от онова поколение, на което му цитираха непрекъснато пословици и поговорки докато растеше, че „Трудът краси човека, мързелът го грози“, „Който не работи - не трябва да яде“, а днес ги чуваме в преработен вариант, защото се оказва, че трудът не бил чак толкова голяма добродетел, защото работливите ги натоварвали с още..

публикувано на 01.05.24 в 14:22

Очакват 10 млн лева за подмяна на ВиК мрежата в Мамарчево и Малко Шарково

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъде ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана ВиК система.   Средствата са предназначени  за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Обходният път за кв. Василико отново е отворен

Обходният път към кв. Василико в Царево отново е отворен, съобщават от община Царево. По него обаче могат да преминават само автомобили до 3,5 тона.  Заради обилните валежи и повишаването на река Черна вчера движението по моста към квартала бе преустановено.  След почистването през изминалата нощ с багери оттичането на водата и преминаването по..

публикувано на 01.05.24 в 11:44