Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Янев, областен управител на Бургас:

Само съдът може да върне на наследниците земите в бившите поделения край Черноморец

(архив)
Снимка: Даниела Костадинова

Единствено чрез съда наследниците на земи, попадащи на територията на бившите военни поделения край Черноморец, могат да възстановят собствеността си в реални граници. Това каза областният управител на Бургас Пламен Янев след среща с представители на инициативния комитет за възстановяването на земите на местните хора. 

В края на миналата година близо 100 души наследници на земите в местностите Акра, Таласакра и Червенка, където се намират бившите военни поделения с отпаднала необходимост, са получили уведомления, че държавата им предлага като компенсации терени далече от морския бряг. Това изкара хората на протест. 

Днес представители на инициативния комитет за възстановяването на земите на местните хора се срещнаха с областния управител на Бургас Пламен Янев, за да потърсят съдействие от него. Основното им искане е наследниците на имоти, попадащи на територията на бившите военни поделения да получат земите си в реални граници, а не да им се предлага неравностойна замяна. След срещата, обаче, те заявиха, че са неудовлетворени от получените отговори. 

"Срещата се проведе, за да се внесе един песимизъм, че нищо по административен път не може да бъде свършено. Че всичко е предрешено, че не може планът да се атакува. Опитаха се да противопоставят интереса на цялата Община, "имаме план за обезщетение, а вие се опитвате с вашите искания за 600-700 дка да разрушите доброто обезщетение, което сме подготвили за всички". Въобще тонът на разговора, в който време г-н Янев беше точно такъв", сподели Васил Жечев.

Защо единственият шанс хората да си получат земите в реални граници е да водят съдебни дела и какви са възможните варианти, да бъдат компенсирани наследниците, обяснява областният управител Пламен Янев:

"Връщането в реални граници става единствено и само след съдебно решение, където се доказва реалността на границите. Такива решения има в момента, които са върнати точно на тези места, където хората имат претенции. Редът, по който се върви е обезщетяване в землището, в което са били отчуждени земите. Там не е реална граница, там е в землището. В момента претенциите са за над 1 400 дка, в землището на Черноморец има малко над 400 дка. Ако не се вземе някакво решение на високо ниво, където е поставен казуса, тези земи ще стават и все по-малко", коментира Пламен Янев. 

В момента по изготвен план за обезщетения част от наследниците получават като компенсация за земите си терени край странджанските села Равна гора, Крушевец и Зидарово. Според частните собственици, обаче, замяната на земи край морето с терени във вътрешността на община Созопол е неравностойна. 

Подробностите в звуковия файл.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха детска екологична площадка на Ченгене скеле

Детска екологична площадка бе открита на Ченгене скеле, съобщи кметът Димитър Николов в социалните мрежи.  Изградена е от естествени материали, с въжено мостче, малки стени за катерене, чешмички и освен за игри, площадката има и образователни функции. Така най- малките докато се забавляват, ще научават любопитни факти за нашето прекрасно Черно..

публикувано на 02.05.24 в 17:03

Откриването на островния сезон ще бъде на 6 май

Лоша прогноза за времето отменя откриването на островния сезон, обявено за 4 май, съобщават от Община Бургас. За тогава бе предвидено Великденско гмуркане с водолази от сдружение „Приятели на морето“. А след него се очакваше музика на плажа, кулинарни изкушения и островно пиво. Събитието с миди на тенекия и музика на плажа се измества за 6 май...

публикувано на 02.05.24 в 14:36

Поморие отпусна средства за Великден в подкрепа на Дружеството на инвалидите

Община Поморие отпусна 1000 лева в подкрепа на хората от Дружеството на инвалидите в града, информират от пресцентъра на институцията. Със средствата бяха закупени козунаци и яйца, които от няколко дни биват раздавани на членовете на дружеството. Целта е в навечерието на Великден хората да посрещнат светлия християнски празник по-усмихнати и спокойни...

публикувано на 02.05.24 в 13:35

Две авиокомпании са с интерес към летището в Бургас

Две авиокомпании имат интерес към летище Бургас. Едната линия да е до София , а другата до Истанбул , каза кметът на Поморие Иван Алексиев . Той е заместник-председател на фонда за развитие на летището: „Фондът е учреден миналата седмица, вече имахме среща с кметовете, избран е управителен съвет с председател кметът на Бургас Димитър..

публикувано на 02.05.24 в 13:31

За Великден в Зоопарк Бургас ще има специална празнична програма

За Великденските празници в Зоопарк Бургас ще има специална празнична програма за посетителите. Там ще бъде представена н ай-голямата колекция от екзотични яйца на диви и питомни птици в България. Експозицията е постоянна и има стойност като учебно помагало. Чрез нея всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални..

публикувано на 02.05.24 в 12:52

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

публикувано на 02.05.24 в 11:17

Центърът за международна закрила в Ямбол ще продължи да работи, благодарение на БЧК

В Ямбол продължава дейността си центърът за лица, търсещи международна закрила. В момента в него живеят 11 украински граждани. До края на април дейностите в центъра се финансираха изцяло по Норвежкия механизъм, но от началото на месец май функционирането се осигурява от БЧК, уточни директорът на местната структура на организацията Митко Филипов:..

публикувано на 02.05.24 в 11:03