Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елмар Брок: Не съм искал взимането на пръстови отпечатъци от българи и румънци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На провелото се първо редовно заседание на Комисията по външни работи към Европейския парламент, българският евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи Евгени Кирилов поиска обяснение от председателя на комисията - германеца Елмар Брок, по повод изказването му в немската преса, в което той предлага взимането на пръстови отпечатъци от българи и румънци.

Според българския евродепутат, това изказване е възбудило вълна от негодуване в България и се възприема като дискриминация срещу европейски граждани.

В отговор, Елмар Брок е обяснил, че не е бил правилно цитиран, тъй като той самият смята, че линията, която предлага Великобритания относно имиграция, е неправилна и че не може да има дискриминация на основа гражданство по въпроса за социалните права.

Брок е призовал за запазване на правото на свободно движение, като е напомнил, че самият той се e борил за това преди повече от 20 години. Според него обаче, текстът от Европейската директива, дефиниращ в кои условия граждани на Европейския съюз имат равни социални права в дадена страна член на общността, трябва да бъде използван в борбата със злоупотребите с това право.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.