Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще разговарят в Сочи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заминава за Сочи, за да участва в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри. Eрдоган ще бъде придружен от външния министър Ахмед Давутоглу, който заради Сочи отложи посещението си в България.

Според дипломатическите източници ще се състои среща между Путин и Ердоган, на която двамата ще обсъдят въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, което в последните години бележи възход. Специално внимание се предвижда да бъде отделено на сътрудничеството в ядрената енергетика. През тази година ще бъде даден стартът на строителството на първата турска атомна централа за около 20 млрд. долара, която строи руска компания по модела "построй, разработи и предай". 

Двамата лидери ще обсъдят и сирийската криза, както и актуални международни и регионални проблеми. 

В Турция продължават протестите срещу Олимпийските игри. Хиляди турски граждани от черкезки произход участват в митинги, които се провеждат срещу това, че Олимпийското градче в Сочи е построено върху земите, където през 1864-та г. са били избити  от руското правителство над 1 милион черкези, а още толкова са избягали в Турция, за да се спасят от погромите без право на завръщане в родината. Организатор на протестите е гражданска организация "Не на Сочи".

През тази година се навършнат 150 години от геноцида срещу черкезите. Днешното руско правителство прави всичко възможно, за да изтрие тази дата, коментира представител на дружеството на черкезите в Истанбул.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.