Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 километра са опашките от камиони на блокираните от превозвачи пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово"

Снимка: БГНЕС

Два километра е опашката от товарни автомобили на "Капитан Андреево". Граничният пункт е блокиран от 9.30 часа сутринта от представители на малки транспортни фирми. Превозвачите настояват за спешна българско-турска среща, която да реши проблемите им.

Около триста бълргарски тира са блокирани в Турция, съобщи Ганчо Ганев, който от 13 дни е на Капъкуле.

Малките превозвачески фирми се разграничават от Българската асоциация на сдруженията на автомобилния транспорт, защото не защитават техните интереси:

При тях има достатъчно количество СЕМТ-ове и техните камиони преминават, но това не е решение на проблема за останалите, съответно и на тях всичките камиони не са със СЕМТ-ове, но в крайна сметка при тях има движение, при малките няма движение, казва един от шофьорите.

Превозвачите обявиха, че няма да вдигнат блокадата, докато исканията им  не се изпълнят.

Над 2 километра е колоната от тирове на малки транспортни фирми от Бургас, Сливен и Ямбол и на граничен пункт "Лесово". Над 100 превозвачи са застанали пред бариерата. Решението за протеста им е взето, независимо от  обявената за 21-ви февруари среща между транспортните министри на  България и Турция.

Ние сме малки превозвачи, ние не сме толкова мощни, че да издържаме повече. Вече сме на ръба за фалиране. Имаме си всичките задължения към държавата и към банки. В момента казаха, че на 21-ви има насрочена дата, която тази дата е много далече. Има още десет дни, обяснява един от шофьорите.

13 дена стоят камионите ни натоварени и не можем просто да чакаме до 21-ви. Нека да се реши проблемът колкото се може по-рано, допълва негов колега.

Превозвачи на ГКПП "Лесово" също посочват, че  по-големите фирми в бранша нямат толкова сериозен проблем с разрешителните:

По-големите превозвачи те се движат със СЕМТ-ове и просто не ни обръщат много внимание. Де факто при тях проблемът го няма. Проблемът е при нас, при малките превозвачи. Ние сме доста. Просто трябва да се реши този проблем веднъж завинаги. Проблемът не е отсега, обяснява един от блокиралите границата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 100 представители на малки превозвачески фирми блокираха ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово"

Представители на малки превозвачески фирми блокираха тази сутрин граничния пункт "Капитан Андреево", недоволни от решението на  турската страна да не се пропускат през границата превозвачи с еднократни разрешителни. Шофьорите и техните работодатели..

обновено на 10.02.14 в 15:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Сандов, Стефан Тафров, Андрей Ковачев и Илхан Кючюк

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за поколенията?

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за днешното и следващите поколения? Това беше един от централните въпроси, дискутирани в Деня на Европа от кандидати за евродепутати и млади хора в Националния студентски дом в..

публикувано на 09.05.24 в 14:55
Гордана Силяновска-Давкова

Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори Кандидатът на опозицията печели втория тур на изборите с над 65% или 300..

публикувано на 09.05.24 в 14:41

До 25 май се подават искания за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес

До 25 май избирателите български граждани  с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места  в страната могат да подадат  писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци..

публикувано на 09.05.24 в 14:18

"Лъжеш ли" ще гледа под лупа за неточни изказвания в предизборната кампания

Платформата "Лъжеш ли" отново ще следи за неточни изказвания по време на предизборната кампания. Изданието ще бъде седмо за платформата, която съществува от 2021 г., посочи пред БНР Даниел Янев от екипа. По думите му в страниците им в социалните..

публикувано на 09.05.24 в 14:10
Михаил Миков

Михаил Миков: "Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира смислена лява политика

"Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира по-смислена лява политика.  Това заяви пред БНР Михаил Миков, бивш председател на БСП, кандидат за депутат от коалиция "Левицата". "Безспорната неспособност на БСП да генерира някаква..

публикувано на 09.05.24 в 13:51

Задържаха 21-годишен мъж за кражба на гориво от чешки тир край Монтана

Задържаха 21-годишен жител от област Видин за кражба на дизелово гориво от спрял за почивка тир край Монтана. При акцията е иззет и лек автомобил. Това е втората кражба на гориво за последните два дни. При обход на тирове, спрели да почиват на отбивка..

публикувано на 09.05.24 в 13:49

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националния осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година..

публикувано на 09.05.24 в 13:36