Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суперпродукцията „Сталинград” на Фьодор Бондарчук ще открие „София филм фест в Пловдив”

| обновено на 13.03.14 в 10:56
Снимка: София филм фест

С руската суперпродукция „Сталинград” на режисьора Фьодор Бондарчук тази вечер ще се открие 9-ото издание на „София филм фест в Пловдив”.

В продължение на повече от 10 дни любителите на киното ще могат да видят 24 филма, които тази година ще бъдат прожектирани в кино „Арена Фламинго”.

Гост на феста ще бъде продуцентът на „Сталинград” Александър Роднянски, който е продуцирал и култовия филм „9-а рота”. Сценарният екип на суперпродукцията е вдъхновен от епическия роман „Живот и съдба” на забранения по време на соца съветски писател Василий Гросман. Филмът е руското предложение за чуждоезичен „Оскар”.

В селекцията на феста попада и друг хитов филм – дългоочаваният „Нимфоманка” на скандалния датски режисьор Ларс фон Триер, който отново се движи на ръба на провокацията и благоприличието.

Друг гост на форума ще бъде сръбският режисьор Горан Маркович, който ще представи своя филм „Фалшификаторът”, един разказ за студентските вълнения в Югославия през 1968-а г.

Българското участие във феста тази година е „България – тази вечна ерес” на режисьора Вал Тодоров, който от години живее и работи в САЩ. Авторът е известен и като рок музикант, поет и писател на научна фантастика. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Владимир Караджов е преподавател по социална и икономическа география в Югозападния университет в Благоевград

Приключенският роман "Етиопска приказка" – най-превежданата българска книга през 2018 година

Историите за съкровища, описани в книга, винаги са вълнували човечеството – и малкото, и голямото. Българският приключенски роман "Етиопска приказка", който се появи на пазара точно преди година, на 13 декември, 2017 г., се оказа най- превежданата българска книга на 2018-а. Авторът му има не по-малко интересна визитка.  Д-р Владимир Караджов е..

обновено на 13.12.18 в 14:12