Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой спечели билети за „Пепеляшка“ в Софийската опера

| обновено на 01.04.14 в 18:27
Снимка: operasofia.bg

Най-новата постановка на Софийската национална опера и балет е „Пепеляшка“ на Росини. 

През последните години се старая в работата си в Софийската опера да бъда нетрадиционен. Най-напред за първи път след 80 г. отново беше поставена операта „Лакме“, на която бях диригент-постановчик. Следващото такова интересно предизвикателство беше операта „Фиделио“, сега е „Пепеляшка“. Хубаво е за всеки диригент да се опита да се докаже в нещо, в което няма установени „коловози“! Стилът на Росини е предизвикателство – Моцарт плюс Менделсон. Всяка нотичка е като бисерче, сподели диригент-постановчикът Григор Паликаров.

Цялата сценична концепция беше продиктувана отидеята да избягаме от ежедневието, да отидем в един куклен свят, в който ще се срещнете с живи хора, истински характери, в които се надявам всеки един от нас да се припознае, каза режисьорът Вера Петрова.

Декорът, проектиран от Боряна Ангелова, е ювелирен. Всички герои са като порцеланови кукли. Пищните перуки и костюмите са дело на художничката Християна Михалева.

Най-важното в един оперен спектакъл са певците! Интернационален състав певци участва в спектаклите на операта „Пепеляшка“ в Софийската опера. В ролята на Анджелина се изявяват гост-солистите от Букурещката опера Мария Джинга и Оана Андра. От Сърбия гостува Милош Булажич в ролята на Дон Рамиро. Мартин Цонев е Алидоро. Участват и цял „букет“ талантливи млади български оперни певци.

Операта „Пепеляшка“ на Росини е поставена за първи път в Софийската опера през 1968 г.

Навремето дълго се умуваше дали да се направи постановка на „Пепеляшка" или не. Никой не вярваше, че ние, българските певци, можем да изпеем това нещо! Когато видях нотите, си казах: „Господи, нима това трябва аз да го изпея?!“ Надявам се, че фурорът, който ние тогава предизвикахме в София, сега ще бъде повторен, та може би и подобрен, каза първата изпълнителка на Анджелина в България Рени Пенкова.

Г-н Светлин Стоянов от София спечели в предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ билети за спектакъла на операта „Пепеляшка“ на Росини в Софийската национална опера и балет на 6-и април от 16 часа. Честито!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15